Ustavni sud ruši vladavinu prava

11. svibnja 2017.

Povodom skandalozne Odluke Ustavnog suda koja može imati dalekosežne negativne posljedice na integritet izbornih procesa, GONG poziva Hrvatski sabor da pri izboru novih ustavnih sudaca ne ponavlja iste greške te stavi integritet i stručnost kandidata ispred svih ostalih kriterija.

Spornom odlukom na koju više nema mogućnosti žalbe Ustavni sud je jednoj listi na aktualnim lokalnim izborima dozvolio da se kandidira iako nema dokaza da je neophodne potpise podrške prikupila u istim rokovima kao i ostale liste. Dozvoljavanjem kandidature listi koja je potpise podrške prikupila na obrascu s prethodnih izbora Ustavni sud je doveo sve ostale liste u nejednak položaj i time povećao rizik da se predstojeće izbore ne može proglasiti ni zakonitima ni poštenima.

Odluku su donijela tri ustavna suca Drugog vijeća za rješavanje izbornih sporova (Rajko Mlinarić kao predsjednik te članovi Antun Palarić i Miroslav Šumanović) koji su time potvrdili Rješenje Županijskog izbornog povjerenstva Splitsko-dalmatinske županije (ŽIP) kojim predsjedava sudac Marijan Miletić. Time je odobreno prikupljanje potpisa na starim obrascima iz 2013. godine za kandidiranje grupe birača Ivana Gotovca na izborima za Gradsko vijeće Grada Kaštela. Sve ostale grupe birača koje su se htjele kandidirati na lokalnim izborima u Hrvatskoj, pa tako i Akcija mladih koja je podnijela prigovor, imale su jasan rok od 14 dana za prikupljanje potpisa prikupljajući ih na novim, službenim, propisanim obrascima.

Odluka Ustavnog suda konkretno šalje poruku da svi koji se žele kandidirati na budućim izborima, bilo predsjedničkim, parlamentarnim ili nekim drugima, već sada mogu početi skupljati potpise na starim obrascima što je presedan u ustavnopravnoj praksi te ruglo demokracije i izbornog procesa.

Ovakva praksa Ustavnog suda mnogo govori i o Ustavnom sudu kao instituciji koja umjesto da štiti Ustav i vladavinu prava, ona vrlo često upravo rastače i ono malo vladavine prava.

chevron-right