Videoaktivizam i mladi

29. travnja 2017.

 Terra je na završnom događanju projekta „Zagovaranje iz prve ruke“ suradnicima, volonterima i stručnjacima s kojima surađuje predstavila organizacijski rad u području produkcije video uradaka te predstavila Geu - novoosnovano savjetovalište za mlade i obitelj.

Udruga Terra je širem riječkom području, ali i diljem Hrvatske, ponajprije prepoznata po pružanju kvalitetnih socijalnih usluga za bivše ovisnike. No, Terra već dulji niz godina uspješno pruža usluge savjetovanja ciljnoj skupini mladih i njihovim obiteljima, iako ove aktivnosti nisu prepoznate u samoj lokalnoj zajednici. Stoga je u okviru projekta „Zagovaranje iz prve ruke“ posebna pažnja posvećena daljnjem organizacijskom razvoju Terre. Tako je donesena odluka o pokretanju zasebnog savjetovališta Udruge Terra: Gea – savjetovalište za mlade i obitelj, koja je predstavljena na završnom javnom događanju projekta.

Planove za daljnji razvoj savjetovališta predstavila je predsjednica udruge dr. med. psihoterapeutkinja Ilinka Serdarević. U svrhu promoviranja novoosnovanog savjetovališta u lokalnoj zajednici kreiran je video uradak, kojim se ciljanoj skupini i široj javnosti predstavlja savjetnički tim novoosnovanog savjetovališta. Savjetnici s dugogodišnjim iskustvom prepoznali su stigmatizaciju kao jedan od ključnih razloga zbog kojih mladi ne traže podršku i savjetovanje, stoga video uradak cilja na destigmatizaciju i detabuizaciju traženja podrške i pomoći od strane mladih osoba. Neočekivani je pozitivni ishod provedenog projekta što video-aktivizam neće biti samo organizacijska aktivnost, već će se aktivno tražiti načini da se video-aktivizam razvije kao zasebna socijalna usluga za mlade koji traže podršku ili savjetovanje.

Zahvaljujući projektu „Zagovaranje iz prve ruke“ značajno su podignuti tehnički kapaciteti Udruge Terra (nabavka foto-aparata, laptopa, program za uređenje video uradaka).

U okviru projekta je uspješno testirana ideja video-aktivizma kao socijalne usluge za mlade – mladi korisnici su kreirali svoj, nadamo se, tek prvi video uradak. Projektne aktivnosti u području video-aktivizma i daljnjeg razvoja Gee – savjetovališta za mlade i obitelj, predstavio je Nikola Serdarević, prvostupnik psihologije i savjetnik u Gei.

Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe – Oaza je kao partnerska organizacija Udruge Terra bila uključena u sve projektne aktivnosti. Zaposlenici i korisnici Oaze su također bili uključeni i u aktivnosti video-aktivizma, te doprinijeli projektnim aktivnostima kroz sudjelovanje u produkciji video uratka koji je obuhvatio tematiku beskućništva. Ključna je poruka video uratka javnost senzibilizirati za položaj beskućnika kroz životnu priču Nene – Oazinog korisnika te ukazati da je beskućništvo privremena životna situacija, a ne trajno stanje neke osobe.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije (IPA 2012) i Ureda za udruge Vlade RH. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost GONG-a i ni na koji način ne može se smatrati da odražava gledišta Europske unije ili Ureda za Udruge Vlade RH.

chevron-right