U potrazi za građankom/građaninom

31. ožujka 2017.

Povodom 20. obljetnice svoga djelovanja, GONG vas srdačno poziva u Studentski centar u Zagrebu 13.4.2017. na regionalni vremeplov aktivističkih i umjetničkih praksi „U potrazi za Građankom/Građaninom“ i večernji kulturni program pripremljen u suradnji s udrugama KURZIV i DOMINO iz Zagreba,  Centrom za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, udrugom CIVIL iz Skopja, udrugom ANIMA iz Kotora, Kulturom promjene Studentskog centra iz Zagreba i zakladom SOLIDARNA, uz financijsku potporu programa Europa za građane.

Konferencija je osmišljena kao prostor za podsjećanje, razmjenu i promišljanje iskustava, međuodnosa i učinaka umjetničkih, aktivističkih i medijskih inicijativa izgradnje mira, zaštite građanskih i ljudskih prava, okoliša i javnih dobara koje su od kasnih 1980-ih do danas zamišljale, stvarale i promovirale ideje i prakse demokracije, smještajući građanku/građanina u poziciju političkog subjekta i stvaratelja društvenog značenja.

 

Svrha je ovog regionalnog vremeplova afirmirati, kao i propitati tradiciju progresivnog aktivizma i umjetničkog stvaralaštva u osporavanju i preoblikovanju dominantnih političkih, kulturnih i društvenih matrica u postjugoslavenskom prostoru, obilježenom sukobima, siromaštvom, devastacijom javnih dobara i okoliša, nepovjerenjem i dubokim podjelama. Ipak, taj je prostor i dalje višestruko povezan - svojim starim i novim granicama, nepravdama i traumama, kao i kreativnim iskoracima prema otporu, iscjeljenju i inovacijama. Sudionici i govornici će se prožimati svojim ulogama, a uključit će protagonistkinje i protagoniste različitih generacija, tematskih interesa i lokacija poput Lepe Mlađenović, Nenada Zakošeka, Ane Brakus, Vesne Kesić, Dragana Zelića, Borke Pavičević, Žarka Puhovskog, Nade Golubović, Damira Arsenijevića, Suzane Jašić, Dobrice Veselinovića, Nidžare Ahmetišević, Dragana Koprivice i mnogih drugih. Radni jezici konferencije su hrvatski, bosanski, srpski, crnogorski, makedonski, albanski i engleski, uz solidarno konsekutivno prevođenje prema potrebi.

 

Konferenciju će otvoriti interaktivni performans "Never Again. Never. Again?" bosanske umjetnice Elme Selman. Navečer, slijedi otvorenje izložbe „Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi od kasnih 80-ih“ koju kurira Kurziv, monodrama „Postdiplomsko obrazovanje“ Vilija Matule i Siniše Labrovića uz glazbu Igora Pavlice te , Glazbena aktivistička slušaonica Ilka Čulića koja će prerasti u party, tulum, žurku i dernek.  

 

Prijaviti se možete putem online prijavnice OVDJE do kraja dana u petak  7.4.2017. Prijavnica sadrži i informacije o mogućnostima pokrivanja troškova puta i smještaja za sudionike/ce izvan Zagreba. Za dodatna pitanja kontaktirajte Marinu Škrabalo, marina@gong.hr, +385 91 585 6830.

 

Radni program regionalnog vremeplova aktivističkih i umjetničkih praksi

U potrazi za Građankom/Građaninom

Zagreb, Studentski centar, Savska 25, četvrtak, 13. 4. 2017.

 9:30 – 10:00

Registracija

10:00 –10:15

Otvorenje konferencije – Suzana Jašić i Nenad Zakošek, GONG

10:15 – 10:45

Interaktivni performans "Never Again. Never. Again?" (autorica Elma Selman)

10:45 – 12:00

U potrazi za građankom/građaninom– civilno društvo, nezavisna kultura i mediji kao prostor imaginiranja građanina kao političkog subjekta

Moderatorica: Jelena Berković, GONG

12:00 – 12:15

Stanka

12:15 – 13:15

U potrazi za građankom/građaninom u predraću, ratu i poraću 1980-ih i 1990-ih

-      Kako smo unosili/e nered različitosti u kasni socijalizam?

-      Kako smo kovali/e mir i štitili ljudska prava u doba ratova i poraća?

-      Kako smo preživljavali /e i podržavali preko granica autokratskih režima ?

Moderator: Eugen Jakovčić, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

13:15 – 13:30

Stanka

13:30 – 14:30

U potrazi za građankom/građaninom u idealizmu liberalne demokracije: osvrt na aktivističke i umjetničke prakse 2000-ih

-      Kao smo kovali demokratske institucije u zavjetrini Europske unije?

-      Kako smo u maršu na institucije izgubili iz vida građane?

Moderator: Tihomir Ponoš, novinar Novog lista

 

14:30 – 15:30

Ručak

15:30 – 17:30

U potrazi za građankom/građaninom u zamahu populizma i post-demokracije: osvrt na aktivističke i umjetničke prakse 2010-ih.

-      Kako se nosimo sa tržišnim i svjetonazorskim ekstremizmima?

-      Kako (ako) razgrađujemo partitokratskim klijentelistički kapitalizam ?

Moderator/ica: Antonija Letinić, Kurziv/Kulturpunkt.hr

 

17:30h – 19:00

Večera ili stanka

19:00 – 20:00

Otvorenje izložbe "Otpor, pokret, promjena - fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi u regiji od 1980-ih naovamo" u predvorju Kina SC

 

20:00 – 21:30

Vili Matula, Siniša Labrović i Igor Pavlica „Postdiplomsko obrazovanje“ u Teatru ITD

21:30 – 23:00

Glazbena aktivistička slušaonica Ilka Čulića, Kafić Teatra &TD

23:00 – 03:00

Party, tulum, žurka i dernek (DJ Ilko Čulić)

    

 

U potrazi za građankom/građaninom 1

chevron-right