U opasnosti budućnost transparentnosti lobiranja u EU

17. ožujka 2017.

„Zatvaranje očiju“ Europskog parlamenta o transparentnosti lobiranja moglo bi ugroziti unaprjeđenje registra lobiranja, upozorava preko stotinu organizacija civilnog društva, među kojima i GONG.

Europski parlament mora učiniti više za unaprjeđenje transparentnosti lobiranja, zahtjev je to 101 organizacije civilnog društva, među kojima je i GONG, a koje su uputile otvoreno pismo Europskom parlamentu. Udruge su upozorile zastupnike Europskog parlamenta da će novi prijedlog Europske komisije donijeti manje kontrole u registru transparentnosti lobiranja nego što je trenutno rješenje, i kako bi promovirali veću transparentnost u drugim EU institucijama, moraju to pokazati na svom vlastitom primjeru.

Nekoliko tjedana prije očekivanih pregovora Komisije, Parlamenta i Vijeća o zajedničkom EU registru transparentnosti, ALTER-EU (Alliance for Lobby Transparency and Ethics Regulation) čiji je i GONG član, Civil Society Europe i Transparency International EU pokrenuli su široku koaliciju civilnog društva kako bi uputili glavne zahtjeve za kvalitetniju reformu transparentnosti lobiranja.

Kako bi se kroz reformu postigla veća transparentnost, a ne umanjilo značaj registra, potpisnici zahtjeva traže od zastupnika Europskog parlamenta da se u pregovorima posebno vodi računa o sljedećem:

-          obveza zastupnika Europsko parlamenta da se mogu sastajati samo s registriranim lobistima,

-          omogućiti financijsku potporu za osiguranjem kvalitetnog vođenja  registra,

-          držati se postojećeg definiranja lobiranja što uključuje izravno i neizravno lobiranje (lobističke konzultacije),

-          obvezati se da će registar lobiranja dugoročno biti pravno obvezujući.

Članica kampanje ALTER-EU-a Margarida Silva izjavila je: „U sljedećem razdoblju predstojeći pregovori bit će jedina prava prilika da se uredi pitanje transparentnosti lobiranja u EU institucijama. Parlamentarci bi trebali voditi ovaj proces i unaprijediti transparentnost u njihovoj „kući“ kako bi se pritisnulo Komisiju i Vijeće da poštuju pravila.

Zadržavajući sadašnje definiranje lobiranja od ključne je važnosti. Prijedlog Komisije pokriva samo izravno lobiranje i ignorira mnoga neizravna lobiranja koja se događaju u Bruxellesu. Mnogi lobisti će proći „ispod radara“ ukoliko se ne obuhvate oba tipa lobiranja.“

Pismo podupire preko 100 organizacija koje se bave pitanjima poput prava radnika, zaštite potrošača, zaštite okoliša i zaštite javnog zdravstva, edukacije i razvojne suradnje. Među mnogim potpisnicama su Oxfam, Greenpeace EU, BEUC i EPSU.

chevron-right