Platforma 112 zabrinuta zbog zaokreta u vanjskoj politici po pitanju ljudskih prava žena

01. ožujka 2017.

ZAGREB, 1. ožujka 2017. (Hina) - Platforma 112 izrazila je u srijedu ispred Ministarstva vanjskih poslova zabrinutost zbog zaokreta u vanjskoj politici po pitanju ljudskih prava žena te seksualnih i rodnih manjina.

Predstavnici Platforme 112 smatraju da se radi o opasnoj promjeni u hrvatskoj vanjskoj politici za koju, kažu, ne znaju hoće li se odraziti na unutarnju politiku.

Radi se o primjedbama koje je ministar vanjskih poslova Davor Ivor Stier iznio na zaključke Vijeća za vanjske poslove Europske unije o prioritetima u tijelima UN-a u 2017..

U hrvatskim stajalištima o zaključcima Europskog vijeća stoji da će Hrvatska obratiti posebnu pozornost "promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji utemeljene na braku definiranom kao zajednici žene i muškarca kao prirodne i temeljne jedinice društva".

U tom se dokumentu također navodi da "Hrvatska primjećuje da termin 'seksualno i reproduktivno zdravlje i prava' nema ujednačenu definiciju na međunarodnoj razini, uključujući na razini Europske unije. U tom smislu Hrvatska tumači taj termin na način da on ne uključuje pobačaj".

Predstavnici Platforme 112 upozoravaju da takav potez nije usuglašen s Hrvatskim saborom i ostalim sukreatorima vanjske politike.

"Vijest da je podijeljen papir s novim prioritetima od strane Ministarstva vanjskih poslova pokazala je da nije bilo nikakve rasprave u Saboru i da se to dogodilo bez ikakve javne rasprave, u samoj Vladi, pa se čini da je to samoinicijativni potez ministra vanjskih poslova", ustvrdila je na konferenciji za novinare predsjednica udruge BaBe Sanja Sarnavka.

Naglasila je da se prema hrvatskim zakonima vanjska politika kreira u konzultacijama premijera, predsjednice Republike i ministra vanjskih poslova koji tu, napominje, ima najmanju ulogu jer treba provoditi što dva najviša tijela u Hrvatskoj dogovore.

"Situacija je izuzetno ozbiljna i idemo u smjeru koji definitivno nije dobar. Ovo što se sad događa vodi nas u zagrljaj Poljske i Mađarske", ustvrdila je.

Sarnavka je pozvala predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović da se izjasni o tome što misli o promjeni smjera vanjske politike budući da, kazala je, kada odlazi van, iz medija dobivamo sliku da strašno puno govori o važnosti ravnopravnosti muškaraca i žena, rodnoj ravnopravnosti, a u Hrvatskoj je nijema, iako se "iz dana u dan događa da se sve više ugrožavaju temeljna ljudska prava žena i cijeli taj koncept koji su ultrakonzervativne snage pretvorile u rodnu ideologiju".

Iako je Stier nakon vanjskopolitičkog očitovanja u Vijeću Europe rekao da ne misle mijenjati zakon o pobačaju i partnerstvu, Sarnavka pretpostavlja da će se sustavnim, polaganim promjenama dogoditi da Hrvatska od zakona koje sada ima dođe do naravnih zakona.

Ove godine 8. ožujka na Dan žena u cijeloj Europi, u mnogim zemljama žene idu u generalni štrajk oko svojih prava, a Sarnavka je pozvala građane da se odazovu tome.

Predstavnici Platforme u rukama su držali 'boarding pass' odnosno ukrcajnu propusnicu Kolinde Grabar Kitarović i Davora Ive Stiera za Bruxelles gdje se u četvrtak održava globalna inicijativa "Ona odlučuje" (She decides) osnovana radi financiranja zdravstvenih programa za milijune žena u slabo razvijenim dijelovima svijeta - nakon što im je Trumpova administracija uskratila sredstva.

Hrvatska neće poduprijeti tu globalnu inicijativu, a Rada Borić iz CROSOL-a - Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske ustvrdila je da to govori koju politiku i kako sustavno, ali netransparentno vanjsku politiku provodi i Vlada i Ministarstvo.

Smatra da se Hrvatska bar na simboličnom nivou trebala odazvati inicijativi, a Stierove izjave, kako je rekla, da ne želi sudjelovati na večeri jer se ne želi zamjerati Amerikancima, nazvala je smiješnom isprikom. 

chevron-right