Građani za solidarnost i društveni razvoj

28. veljače 2017.

Projekt Obrazovanje za građane – građani za društveni razvoj i solidarnost podržava kvalitetnu provedbu  građanskog odgoja i obrazovanja kao i podršku građanskim inicijativama i akcijama u Zagrebu, Petrinji, Šibeniku, Zadru i Vukovaru.Projekt Obrazovanje za građane – građani za društveni razvoj i solidarnost podržava kvalitetnu provedbu  građanskog odgoja i obrazovanja kao i podršku građanskim inicijativama i akcijama u Zagrebu, Petrinji, Šibeniku, Zadru i Vukovaru.

GONG kontinuirano nastavlja s podrškom građanskom angažmanu usmjerenom  na solidarnost, održivi razvoj zajednica i zaštitu ljudskih prava te zajedničkih dobara. Kroz projekt  Obrazovanje za građane – građani za društveni razvoj i solidarnost zajednički s Kućom ljudskih prava, Centrom za mirovne studije i udrugom B.a.b.e.  podržane su inicijative koje su se obratile organizatorima za suradnju u sljedećim županijama: Vukovarsko- srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj te Gradu Zagrebu. Projekt je financijski podržala Europska unija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Više informacije o projektu  i  zanimljive materijale koji su nastali kroz projekt možete pronaći na ovoj poveznici.

GONG i partneri su na različite načine pružili podršku nizu različitih građanskih inicijativa, među kojima se u Zagrebu ističu: inicijativa za slobodu  medija Sloboda Trećima i prosvjed podrške News baru koji se održao prošlog proljeća, kvartovska inicijativa građanki i građana Savice Čuvajmo naš park!, Osmomartovski noćni  marš za ženska prava te inicijativa vjernika za dijalog U dobroj vjeri.

Građani za solidarnost i društveni razvoj 1

U Zadru i Šibeniku se kroz građanski angažman raspravljalo o prostornom planiranju koje će odgovoriti na potrebe građana i uređenje javnih površina. U Vukovaru je pokrenuta Facebook grupa Vukovarska pozitiva i organizirane su akcije solidarnosti. kako bi se ukazalo na resurse i solidarnost koja postoji u zajednici i o kojoj se nažalost nedovoljno javno izvještava. U Petrinji su udruge koje osiguravaju podršku i socijalnu uključenost različitih skupina ljudi udružene u Platformu 53 – Zajedno rastemo jači  i angažirane aktivnostima osnivanja društveno-poduzetničkog centra koji bi koristio svim građanima i građanskim inicijativama, od onih za osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju, do prostora za starije, branitelje i zajednicu - druge građanke i građane kojima je potreba takav prostor za doprinos društvenom razvoju i poduzetničke inicijative.

Kroz projekt su razvijene i provedene edukacije iz područja građanskog odgoja i obrazovanja. Projekt je također omogućio promociju građanskih inicijativi i raspravu o različitim oblicima građanskog angažmana u zajednici kroz međusektorske sastanke te kroz okrugle stolove i tribine na kojima se raspravlja o nizu važnih društvenih tema. Dodatno tijekom Human Right Film Festivala prošle godine, voditeljica edukacijskog centra GONG-a Martina Horvat moderirala je uvodnu tribinu inicijative U dobroj vjeri u Kinu Europa, kao i rasprave u okviru Festivala tolerancije vezane uz nasilje među mladima .

U projektu su volonterke i volonteri imali važnu ulogu te su sudjelovali u organiziranju i provedbi ne samo tribina nego i javnih akcija. Dijeljene letaka o štetnosti govora mržnje u centru Zagreba kojim je obilježen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma! #dayagainstfascism #dostajemrznje je samo jedan takav primjer. Zajedno možemo nastaviti djelovati i to u smjeru društvenog razvoja, solidarnosti i zaštite ljudskih prava!

Građani za solidarnost i društveni razvoj 2

chevron-right