Protiv prijetnji i nasilja!

23. veljače 2017.

Povodom napada na Nenada Zakošeka, predsjednika Vijeća GONG-a, na tribini održanoj u Berlinu 21. veljače, GONG poziva sve medije na odgovorno i profesionalno izvještavanje, a nositelje političke moći na preuzimanje odgovornosti za  poruke koje šalju građanima i javnosti, kako one ne bi  poticale jačanje mržnje i netolerancije u hrvatskom društvu. 

Incident u obliku vrijeđanja, prijetnje fizičkom likvidacijom i bacanjem mikrofona na Nenada Zakošeka, predsjednika Vijeća GONG-a, izazvao je jedan od gostiju tribine "Solidarnost u akciji protiv desnog ekstremizma: aktivistička i filantropska inovacija iz Hrvatske" koju su u Berlinu u utorak 21. veljače organizirali Zaklada za ljudska prava i solidarnost "Solidarna", Heinrich Boell Stiftung i Institut za političku ekologiju.

Upravo je taj incident pokazao koliko se ekstremizam u stavovima i riječima može lako prenijeti  na konkretne akcije.  Kako je istaknuo prof. Zakošek, „Ne bih tom incidentu htio pridavati pretjeranu važnost, ali ipak želim naglasiti da sam u kontekstu rasprava s pristašama desnih političkih ideja u Hrvatskoj opetovano suočen s otvorenim prijetnjama nasiljem. Mislim da bi se politički mentori takvih desnih ekstremista, ali i hrvatske državne institucije, trebali očitovati o njihovim postupcima.“

GONG će nastaviti poticati građane na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima kroz kulturu dijaloga, otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti u javnoj sferi, te poštivanje ljudskih, naročito građanskih prava. Međutim, značajan dio odgovornosti za atmosferu u društvu snose i institucije državne vlasti koje bi trebale jasno osuditi i distancirati se od netolerantnih i mrziteljskih poruka.

chevron-right