Šalabahterom protiv copy&paste znanosti

09. veljače 2017.

ZAGREB, 9. veljače 2017. (Hina) - Predstavnici više udruga okupljenih u GOOD inicijativu u četvrtak su pred Saborom, uoči rasprave o oporbenom zahtjevu za iskazivanje nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću zbog optužbi za plagiranje, zastupnicima dijelili letke, tzv. šalabahtere u kojima pozivaju na Barišićevu smjenu te ga prozivaju za neetičnost.

 Martina Horvat iz GOOD inicijative izjavila je novinarima kako je vlast HDZ-a i Mosta u predizbornoj kampanji građanima obećala vjerodostojnost, "a dobili smo situaciju da je osoba koja je višestruko neetički postupala sada na tako značajnom mjestu kao što je ministar obrazovanja". Dodala je kako Barišić i na nižoj dužnosti u ministarstvu "nije pokazao da adekvatno obnaša dužnost", ali je nagrađen ministarskim mjestom.

 "Ovakve situacije su nam, naravno, neprihvatljive", poručila je Horvat i napomenula kako su građani izlazili i na ulice kako bi pokazali koliko im je važna obrazovna politika.

 Napomenula je kako su i sve političke stranke u kampanji isticale važnost obrazovanja, "ali sada smo dobili omalovažavanje etičkih prekršaja koji se događaju i degradaciju, te stramotno ponašanje spram cijelog obrazovnog sustava". 

 Horvat je rekla kako udruge "šalabahterima" poručuju vlasti i saborskim zastupnicima da ovakvim stanjem šalju lošu poruku, posebno mladima, "da se ne treba poštovati znanost, već 'copy paste' metoda", da se ne gledaju zasluge već klijentelistički i drugi interesi.

 Osudila je način na koji premijer Andrej Plenković brani ministra Barišića, jer je "omalovažio cijelu situaciju s višestrukim etičkim prekršajima", što šalje negativnu poruku javnosti.

 Na letcima koje su dijelili zastupnicima piše da je to "šalabahter za uspješno plagiranje u deset koraka" po kojem samo treba dovoljno 'googlati' i prekopirati rad da bi se postalo "plagijator i premijerov ministar".

chevron-right