Kako Europska komisija troši novac na službena putovanja?

26. siječnja 2017.

Nakon što je otkrio da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker potrošio 63 tisuće eura na putovanje air–taxijem za G20 sastanak u Turskoj, Access Info Europe pokrenuo je kampanju za masovni pristup dokumentima Europske komisije kako bi javnost dobila uvid u potpune informacije o putnim troškovima svih povjerenika u Europskoj komisiji.

Iako Europska komisija prethodno nije omogućila pristup ugovorima s privatnim tvrtkama za spomenute usluge pozivajući se na zaštitu privatnosti povjerenika, Access Info je pokrenuo dvogodišnju pravnu bitku koja je završila zaključkom da Europska komisija daje pristup informacijama o putnim troškovima koje obuhvaćaju period od dva mjeseca.

“Sada pozivamo javnost da nam pomogne u potrazi jer će se možda otkriti novi pretjerani troškovi, poput Junckerovog ekstravagantnog putovanja air-taxijem u Tursku”, poručila je Helen Darbishire, izvršna direktorica of Access Info.

U ovoj kampanji sudjeluje i GONG te poziva građane da se uključe postavljajući zahtjeve za informacijama o putnim troškovima za sve povjerenike tijekom cijele 2016. godine. Potrebno je podnijeti ukupno 168 zasebnih zahtjeva, a u tome može sudjelovati svatko putem ove poveznice: https://www.access-info.org/commissioners-expenses.

Svi zahtjevi i odgovori bit će javno dostupni putem AsktheEU.org - online platforme za postavljanje zahtjeva koju su uspostavili Access Info i mySociety, a koja je poslužila kao podloga i inspiracija za izradu hrvatske platforme imamopravoznati.org

chevron-right