Predstavljena Zaklada za ljudska prava i solidarnost „Solidarna“

12. prosinca 2016.

Zaklada za ljudska prava i solidarnost, „Solidarna“, koju je osnovalo 55 pojedinaca i udruga kako bi podržala građansko djelovanje na promociji i zaštiti ljudskih prava, predstavljena je u subotu u Zagrebu u povodu Dana ljudskih prava.

Predsjednica Zakladne uprave Urša Raukar kazala je da iza "Solidarne" stoji zajednički san o pravednijem svijetu te da njome žele potaknuti i omogućiti svima da doniraju svoje znanje, vrijeme, dobru volju i novac da zajednički stvaraju bolje društvo.

"Solidarna" je prva domaća privatna zaklada u Hrvatskoj kojoj je svrha podrške autonomiji i održivosti građanskog djelovanja na promociji i zaštiti temeljnih sloboda, socijalne i ekonomske pravde, okoliša, javnih dobara, demokracije i vladavine prava, rečeno je.

Članica Zakladne uprave Mirjana Matešić izrazila je uvjerenje da će "Solidarna" biti mehanizama koji bi postojeći prostor za jačanje podrške građana, poslovnog sektora i medija usmjerio prema ljudsko-pravaškim inicijativama na brz, jasan i transparentan način.

Želimo postati pouzdan partner donatorima iz svih društvenih skupina, da podupiremo razvoj autonomnih inicijativa za zaštitu ljudskih prava i time doprinesemo rješavanju konkretnih društvenih problema, poručila je Matešić.

Upraviteljica Zaklade Marina Škrabalo izvijestila je da je "Solidarnu" do sada doniralo 600 donatora, među kojima najviše građanki i građana, šest udruga, nekoliko tvrtki i jedan program norveške vlade.

Tijekom predstavljanja "Solidarne" objavljen je i prvi javni natječaj za financijske potpore „Drugotna na sav glas!“ čija su sredstva skupljena donacijama građana za podršku ženskim inicijativama širom Hrvatske za političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost žena i slobodu rodnog izražavanja.

(Hina) xiluc ymć

chevron-right