Garantirajte svojim plaćama, a ne riječima

01. prosinca 2016.

Centar za mirovne studije i GONG pozivaju saborske zastupnike koji namjeravaju glasati za poreznu reformu koju je predložila Vlada da potpišu osobno jamstvo i jamče dvogodišnjom plaćom da navedena reforma neće produbiti dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj.

Svojim potpisom potvrdit će da su u potpunosti razumjeli sve ekonomske i društvene implikacije navedene porezne reforme, te da su sigurni da će ona imati izravne pozitivne ekonomske učinke na najveći broj građana; one koji žive od svog rada i mirovina i čija su primanja daleko manja od zastupničkih.

Tražimo da zastupnici preuzmu osobnu odgovornost za donošenje bitnih dugoročnih političkih odluka, poput smanjenja broja poreznih stopa koje će smanjiti progresivnost poreznog sustava i produbiti dohodovne nejednakosti u RH. Savez samostalnih sindikata Hrvatske već je zorno prikazao da ukidanje stope od 12% i uvođenje jedinstvene stope od 24% na vrlo široki raspon plaća (od nižih, preko prosječnih do iznadprosječnih) kao posljedicu ima nikakvo ili minorno povećanje plaća za najveći broj radnika - onih koji primaju plaće manje od 6000 kuna neto).

Podsjećamo zastupnike Mosta da su oni svojim glasačima obećali veću progresivnost poreza na dohodak: Njihov Gospodarski proglas predviđa uvođenje 4 stope poreza na dohodak i to: do 3000 neto - 10 %, od 3000 - 13 000 - 20 %, 13 000 - 100 000 - 35%, a preko 100 000 - 50 %. Da su se držali svog izbornog obećanja, čak i uz zadržavanje osobnog odbitka na 2600,00 kuna, plaća radnika koji sada ima neto od 5000,00 kuna bi umjesto za 34, porasla za 165 kuna.

GONG upozorava da je nisko povjerenje zainteresirane javnosti u učinke porezne reforme dijelom rezultat i samog procesa donošenja zakonskih izmjena. Iz same procedure evidentno je da je jedan od ciljeva Vlade HDZ-a i MOST-a bio građanima nametnuti paket poreznih zakona u nerealno kratkom roku, a bez prilike da se o njemu očituju. Naime, u procesu donošenja porezne reforme Vlada je prekršila dva zakona - Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o procjeni učinaka propisa. Nisu provedeni ni savjetovanje sa zainteresiranom javnošću ni procjena učinaka propisa, a sporadične prethodne procjene bile su fokusirane samo na beneficije velikim poduzetnicima. Štoviše, ovime se dovodi u pitanje odredba Ustava prema kojoj se porezni sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti.

Padu povjerenja građana doprinosi i netransparentan utjecaj korporativnog sektora: sindikati su isključeni iz procesa, dok su djelatnici konzultantskih firmi (čiji su klijenti veliki konzorciji) kao članovi radne skupine aktivno sudjelovali u oblikovanju porezne reforme. Dodatni problem predstavlja i činjenica da banke samostalno odlučuju što su nenaplativa potraživanja za čiji će otpis dobiti poreznu olakšicu, a sam ministar Marić, kao bivši direktor u Agrokoru, u svojim javnim reakcijama neuvjerljivo upravlja svojim percipiranim sukobom interesa. Upravo zbog izostanka procjene učinaka i javnog savjetovanja, od zastupnika očekujemo potpisivanje navedenog jamstva kako bi preuzeli političku odgovornost za krajnje učinke porezne reforme.

Tijekom današnjeg dana svaki zastupnik koalicije na vlasti koja se izjasnila da će podržati poreznu reformu dobit će primjerak osobnog jamstva na potpis, a sutra, u petak 2. prosinca 2016. od 8:30 aktivisti/ce Centra za mirovne studije i GONG-a prikupljat će ta jamstva ispred Hrvatskog sabora.

chevron-right