Drugotna na sav glas!

25. studenoga 2016.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kampanja „Drugotna na sav glas!“ zaklade SOLIDARNA iskazuje svoje poštovanje i solidarnost sa svim ženama koje danonoćno stradavaju od fizičkog, seksualno, psihičkog, ekonomskog i političkog nasilja širom Hrvatske i svijeta.

Kampanja "Drugotna na sav glas!" upravo je i nastala kao reakcija na duboko ukorijenjenu mizoginiju čiji su nositelji patrijarhalne institucije i javne osobe čiji klerikalni diskurs u posljednje vrijeme zauzima puno javnog prostora. Radi se o otporu prema porukama s raznih propovjedaonica koje ženu svode na "drugotnu" muškarcu, onu koja je neposlušna i "razara obitelj više nego muškarac" samo zato što smjera misliti svojom glavom i ne želi imati glavu (muškarca, Crkve ili države) iznad sebe, na onu koja je "štraca" ukoliko se zauzima za slobodu svojeg tijela i svojih životnih izbora.

Na temelju takvih stavova i izraza nepoštivanja dostojanstva i ravnopravnosti svake žene, fizičko nasilje nad ženama i dalje je uvelike društveno prihvatljivo i rašireno, iako za njega ne bi smjelo biti mjesta niti u jednoj instituciji 21. stoljeća, uključujući i sve vjerske. Prema podacima udruge B.a.B.e., u proteklih 18 mjeseci čak 18 žena, uključujući i jednu djevojčicu, ubijeno je od strane njihovih bivših partnera i članova najuže obitelji. Posebno je zabrinjavajuće što na govor i djela mržnje prema ženama država uvelike reagira propustom. Istodobno, državne statistike pokazuju pad ionako podstandardne ženske kvote u predstavničkim tijelima, kao i značajno veće stope nezaposlenosti, siromaštva, nepriznavanja neplaćenog rada i kronično manjih plaća žena u odnosu na muškarce.

Drugotna na sav glas! 1

K tome, Republika Hrvatska jedina je država u regiji koja još uvijek nije ratificirala okvir za djelotvorno sprječavanje i sankcioniranja nasilja nad ženama i pružanje pune podrške svim ženama žrtvama nasilja - Istambulsku konvenciju (Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji).

Povodom međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u ime svih drugotnih, neposlušnih i štraca u Hrvatskoj, zahtijevamo od hrvatske Vlade, hrvatske Predsjednice i Hrvatskog sabora da se angažiraju oko što skorije ratifikacije Istambulske konvencije te da u sklopu ekonomske i socijalne politike oblikuju odgovore na gorući problem ekonomske diskriminacije žena.

Kampanja "Drugotna na sav glas!" poziva sve građane i građanke da iskažu svoje nepristajanje na diskriminaciju i nasilje nad ženama time što će nabaviti i ponosno nositi majice "drugotna", "neposlušna", "štraca" i "od Evina rebra". Svojim donacijama ujedno će omogućiti pokretanje fonda za podršku ženskim inicijativama u lokalnim zajednicama, putem javnog natječaja kojeg će zaklada SOLIDARNA raspisati na Dan ljudskih prava 10. prosinca.

Više informacija o kampanji "Drugotna na sav glas!":

chevron-right