Otvoreni grad - prema Interkulturnom društvenom centru

06. listopada 2016.

Konferencija "Otvoreni grad - prema Interkulturnom društvenom centru" održava se u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj od 13. do 15. listopada.

Platforma Operacija grad: Upgrade, organizira konferenciju "Otvoreni grad - prema Interkulturnom društvenom centru" u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj. Od 13. do 15. listopada, kroz brojne panele, diskusije, predavanja, kulturne programe i radionice  na konferenciji će se razgovarati o novom institucionalnom modelu društveno-kulturnih centara koji bi, kao prostorna, ali i organizacijska infrastruktura mogli udomiti širi spektar udruga, umjetničkih organizacija, društvenih poduzetnika, lokalnih građanskih inicijativa i sličnih aktera. Takvi centri mogli bi postati vibrantne točke koje povezuju kulturne i edukacijske programe, rad s izbjeglicama na njihovoj integraciji u društvo, održivi razvoj i dobru ekonomiju, a sve s ciljem uključivanja građana i povezivanja lokalne zajednice oko spomenutih tema.

Namjera konferencije je kritički sagledati potrebe i probleme današnjih gradova, odnosno razmotriti na koji način društveno-kulturni centri mogu doprinijeti smanjenju siromaštva, socijalne isključenosti i zagađenja te na koji način potiču integraciju. Predstavit će se mogući odgovori koje civilno-društveni programi u partnerstvu s lokalnom zajednicom nude u vidu razvoja društveno-kulturnih centara te važnost daljnjeg razvoja civilno-javnih partnerstava kao primjera demokratizacije upravljanja zajedničkim dobrima. Mapirat će se prilike za razvoj ovakvih centara u kontekstu instrumenata podrške EU (poticanje obnove napuštenih i neiskorištenih prostora), predstaviti primjeri dobrih praksi iz Europe te čuti iskustva inicijativa iz Hrvatske koje se zalažu za razvoj društveno-kulturnih centara.

Na konferenciji će sudjelovati više iznimno zanimljivih govornika među kojima izdvajamo Rustoma Bharuchu, profesora kazališta i izvedbene umjetnosti s Jawaharlal Nehru sveučilišta iz New Delhija, bivšeg savjetnika fonda Prince Claus Fund for Culture and Development u Nizozemskoj, irskog Vijeća za umjetnost te fondacije Ford iz SAD-a. Bharucha će u sklopu konferencije održati predavanje "Preispitivanje interkulturalizma: od izvedbe do politike” u kojem će ponuditi zanimljivu kritiku interkulturalizma u kontekstu liberalnog individualizma, egzotične upotrebe Drugih i kulturnog turizma. Potom je tu Werner Wiartalla koji živi u ufaFabrik u Berlinu, poznatijoj kao „održiva oaza kulture“ i po mnogima jednom od primjera idealnog interkulturnog društvenog centra. Franjo Steiner višegodišnji je voditelj programa interkulturalnog obrazovanja i integracije u Interkulturalnom centru u Beču. Ovaj centar radi na modelima integracije te u svoj rad uključuje administracijske urede i lokalne donositelje odluka. Tu su još Miriam Ekiudoko, aktivistica afričkog porijekla koja živi u Mađarskoj, Eleonora Camilli, nezavisna novinarka iz Italije i mnogi drugi.

U večernjem dijelu programa, u četvrtak, 13.10. u 21 sat, u Zagrebačkom plesnom centru nastupit će kazališna skupina BADco. koja će izvesti predstavu “Stranac” inspiriranu istoimenim remek djelom Alberta Camusa. Već spomenuto predavanje Rustoma Bharuche održat će se u petak, 14.10. u 19 sati u prostorima Akademije dramskih umjetnosti, a u subotu, 15.10. će u Pogonu Jedinstvo u 20 sati D.B. Indoš predstaviti interaktivnu zvučnu instalaciju “Jedan ili više šahtofona”.

Dio konferencijskog programa posvećen je radionicama. U subotu, 15. listopada održavaju se čak tri radionice: “Radionica o interkulturnoj medijaciji u obrazovnom sustavu”, “Radionica razmjene bez novca” i “Dizajnerska početnica u gostima: dizajnerski crtež”.

Radionice, kao i cijeli program konferencije su besplatni. Za sve sadržaje osim večernjih programa potrebna je prijava. Za sudjelovanje se možete prijaviti do 10. listopada, a detalje o prijavama pogledajte na http://konferencija.zagrebotvorenigrad.hr/.

Održavanje konferencije omogućili su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada “Kultura nova”, Europska kulturna fondacija, Ministarstvo kulture, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Europska komisija, Austrijska razvojna agencija i Friedrich Ebert Stiftung.

Na stranici konferencija.zagrebotvorenigrad.hr možete naći detaljni raspored, program, večernje programe te pregled radionica i ostalih sadržaja konferencije.

chevron-right