Birački odbori, tu ste radi birača!

11. rujna 2016.

Prijevremeni izbori koji su uslijedili nakon višemjesečnog sumraka demokracije u Hrvatskoj prolaze u znaku manjeg broja dojava građana o nepravilnostima. GONG prima neanonimne dojave građana koje se, tijekom prijepodneva, uglavnom odnose na propuste u radu pojedinih biračkih odbora, neinformiranost birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, kršenja izborne šutnje kao i ugroženu tajnost glasanja na pojedinim biračkim mjestima.

U odnosu na rad biračkih odbora, GONG je primio dojave građana o propustima i izostanku podrške biračima, koji uključuju:

-          onemogućavanje glasanja pripadnicima nacionalnih manjina (Sisak, Zagreb),

-          neodgovaranje na telefonske pozive bolesnih i nemoćnih birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu (Zagreb),

-          neinformiranje birača o mogućim razlozima nemogućnosti glasanja te postupka glasanja uz potvrdu (Bjelovar, Zagreb, Petrčane),

-          korištenje grafitne olovke za glasanje, što predstavlja rizik od zloupotrebe (Sv. Filip i Jakov),

-          ugrožene tajnosti glasanja zbog neprimjereno uređenog biračkog mjesta (Sv. Ivan Zelina, Kaštel Kambelovac).

Odgovornost za ove nepravilnosti snose kako birački odbori, tako i izborna povjerenstva koja su ih bila dužna educirati.

Osim toga, dio birača nije kvalitetno informiran o adresama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, a žale se i na poslodavce koji im ne omogućavaju glasanje, kao i na još uvijek neriješeno pitanje glasanja u bolnicama.  

Zabilježen je i nedozvoljen utjecaj na birače od strane promatrača Saveza mađarskih udruga u Belom Manastiru te dva slučaja „izbrisanih“ birača u Zagrebu kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište zbog čega im je oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište.

Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, putem društvenih mreža, plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i sms-ova. Najviše prijava odnosi se na agitiranje za Miru Kovača i Damira Krstičevića, kandidate HDZ-a, a nekolicina za kandidate Sinčića i Bandića.

Neželjene promidžbene SMS poruke trebaju se prijaviti HAKOM-u, tj. Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, putem e-maila nezeljeni.sms@hakom.hr. U prijavi treba navesti broj s kojeg je došla poruka, datum i vrijeme primitka poruke, Vaš broj, Vaše ime i prezime te sadržaj poruke.

Ukoliko postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka, poput imena, prezimena ili kontakt-podataka, nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je dostupna putem telefona (01 4609-000) i e-maila: azop@azop.hr 

Za ostale nepravilnosti građani se mogu obratiti Državnom izbornom povjerenstvu koje je dostupno putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr, a GONG pruža informativnu podršku biračima tako da zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima i odgovara na upite putem e-maila gong@gong.hr, Facebook profila te telefona (01) 4825 444.

chevron-right