Ustavni sud treba hitno ukinuti Uredbu o HRT-u

09. rujna 2016.

Platforma 112 uputila je Prijedlog za ocjenu ustavnosti Uredbe o izmjeni zakona o HRT-u Ustavnom sudu RH

Platforma 112 opetovano je upozoravala javnost o štetnosti Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji i pozivala Vladu u ostavci da se ne igra s temeljnim ustavnim načelima trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti koje usvojena Uredba grubo krši i uzurpira liberalnu demokraciju i ustavno-pravni poredak RH. Stoga, u okolnostima u kojima je Sabor raspušten te uzimajući u obzir javno poznate činjenice prema kojima je jasno da je Vlada u ostavci svjesno i svojevoljno prekršila svoje ustavne i zakonske ovlasti kako bi utjecala na upravljanje HRT-om, Platforma 112 od Ustavnog suda traži ukidanje sporne Uredbe.

Javnom servisu, HRT-u, zakonom je zajamčena politička nezavisnost. Platforma 112 podsjeća kako HRT ne smije biti poluga za političku trgovinu, kao i namještanje rukovodećih mjesta ususret prijevremenim izborima! Ustavni sud mora ili naložiti nadležnim sudskim tijelima hitno imenovanje privremenog ravnatelja HRT-a ili to učiniti sam i to upravo zbog važnosti HRT-a za redovno funkcioniranje demokratskog sustava u kontekstu prijevremenih parlamentarnih izbora.

Cjeloviti tekst Prijedloga ocjene ustavnosti Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji koji je danas Platforma 112 uputila Ustavnom sudu dostupan je ovdje. Za dodatne informacije kontaktirajte Ivana Novosela iz Kuće ljudskih prava (099/2502250; ivan.novosel@kucaljudskihprava.hr).

chevron-right