Komisija praznim obećanjima o transparentnosti

12. kolovoza 2016.

„Nemamo što skrivati“- tim je riječima Jean-Claude Junker potcrtao svoje zalaganje za veću transparentnost kao predsjednik Europske komisije. Zatražio je od povjerenika, njihovih kabineta i generalnih direktora da objave svoje sastanke s lobistima.

Neki povjerenici na svojim web stranicama navedu samo neke od sastanaka sa lobistima.

„Nemamo što skrivati“. Tim riječima se Jean-Claude Junker založio za veću transparentnost kao predsjednik Europske komisije.

Nešto manje od godinu dana nakon Junckerovih reformi, javnost se pita zašto veliki broj  povjerenika ne ponavlja ovu mantru.

Junckerovo zalaganje zahtijevalo je od povjerenika, njihovih kabineta i generalnih direktora da objelodane svoje sastanke s lobistima. Također, bilo im je dozvoljeno surađivati samo s lobistima koji se nalaze u Zajedničkom registru transparentnosti EU.

Sadašnje stanje stvari: Neki povjerenici, koji zarađuju oko 20.833 € mjesečno prema podacima iz 2014., na svojim su web stranicama naveli samo nekoliko sastanaka u prošloj godini. Ostali imaju neobjašnjenje višemjesečne praznine.

„Neki [povjerenici] su bili malo više nemarni pa im treba više vremena [od uobičajenog da ažuriraju informacije]“, kazao je Daniel Freund, policy savjetnik za EU pri Transparency Internationalu.

POLITICO je ranije prozvao povjerenike poput Günthera Oettingera za stavljanje višemjesečnih podataka o sastancima na svojim web stranicama nakon što su bili prozvani. Najnoviji pogled pokazuje da su dnevni redovi povjerenika - dnevnici nadolazećih sastanaka - na sličan način prorijeđeni.

Dok Juncker ima šest nadolazećih sastanaka na svom rasporedu, 10 od 28 povjerenika nemaju nijedan za nadolazeću godinu, počevši od posljednje srijede. Drugi imaju tek jedan ili dva sastanka.

Dan nakon što ih je POLITICO prozvao zbog dnevnih redova sastanaka, troje provjerenika je ažuriralo svoje podatke. Dvojica od njih prethodno nisu imali nijedan zakazani sastanak. 

„Ne postoji poseban zahtjev [transparentnosti] o sadržaju koji treba uvrstiti na taj dnevni red na web stranicama“, kazala je glasnogovornica Komisije Annika Breidthardt.

Od povjerenika se očekuje da ažuriraju svoje rasporede online unutar dva tjedna od sastanka. Neki povjerenici poput Jonathana Hilla, Povjerenika za financijsku stabilnost, financijske usluge i unije tržišta kapitala, te Jyrkia Katainena, potpredsjednika i povjerenika za radna mjesta, rast, investicije i konkurentnost, se temeljito pridržavaju pravila.

Drugi otkrivaju vrlo malo.

Među povjerenicima s najmanje sastanaka su i potpredsjednica Kristalina Georgieva, koja se bavi ljudskim resursima i proračunom, te potpredsjednica Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

No, sastanci koje održi Mogherini kao Visoka predstavnica ne spadaju pod pravila režima transparentnosti.

Prema podacima objavljenima 2014., potpredsjednici Komisije zarađuju oko 23.147 € mjesečno.

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu i povjerenik za Europsku politiku susjedstva Johannes Hahn imali su najotvorenije izvještaje. 

U slučaju povjerenice Creţu, javna lista sastanaka se nije promijenila od svibnja i broji samo dva sastanka u 2015. Treći sastanak s Google-om je prekrižen jer ga je otkazala sama kompanija, kažu iz njenog ureda. Posljednji sastanak povjerenice s nekom vanjskom organizacijom je bio s Europskim savezom za uštedu energije 17. ožujka.

„Europska kohezijska i regionalna politika uključuje suradnju s mnogim javnim dionicima“, kazao je Jakub Adamowicz, glasnogovornik odjela povjerenice Creţu.

Hahn je također imao samo dva sastanka prošle godine. I njegov posljednji sastanak je bio u ožujku, i to s Fundacijom za otvoreno društvo DOTS.

Oba kabineta su vrlo ažurno nadopunjavala podatke o sastancima.. Hahnov kabinet nije dodao podatke o sastancima za razdoblje između lipnja i listopada, no asistent povjerenice Creţu, Mathieu Fichter, dodao je podatak o sastanku s Wintershall Holdingom održanom 10. veljačedan prije sastanka.

Samo nekoliko klikova

Višemjesečni izostanak podataka nije tako neuobičajen kod ostalih povjerenika. Dimitris Avramopoulos, Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo, nije objavio nijedan podatak o sastancima između 3. ožujka i 17. studenog.

Neki povjerenici su veoma temeljiti kada je riječ o objavi o održavanju sastanaka, no tajnovitiji su kad je u pitanju sadržaj sastanaka. Kada je Katainen objavio podatak o sastanku s Goldman Sachsom u Davosu, razgovaralo se o „izgledima za globalno poslovanje“.

Dnevni redovi koji prikazuju nadolazeće sastanke povjerenika spadaju pod isti kišobran kao i sastanci s javnim dionicima. Ne postoji službena obaveza da se brzo ažuriraju, oni su „više čin dobre volje prema javnosti“, kaže Freund.

Juncker koji je u 2014. zarađivao oko 25.555 € mjesečno, objavio je brojne nadolazeće sastanke sa svog dnevnog reda.

Drugi nisu bili tako temeljiti. Što se tiče potpredsjednika, Mogherini i Frans Timmermans su objavili samo jedan nadolazeći sastanak od srijede. Georgieva i Katainen nijedan.

Carlos Moedas, Povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, koji vodi programe kao što su Horizon 2020 i SME Instrument, također ima prazan kalendar za ovu godinu.

„Ovaj je servis prvenstveno namijenjen informiranju novinara, te nije poanta da se objavljuje potpuni programsvakog sastanka koji povjerenik održi“, kaže glasnogovornica Komisije Breidthardt.

U četvrtak su mnogi povjerenici i potpredsjednici, uključujući Mogherini, Georgievu i Katainena, ažurirali svoje rasporede nakon što je POLITICO kontaktirao glasnogovornike Komisije.

Georgieva se „na dnevnoj bazi susreće s brojnim internim i među-institucionalnim dionicima, službenicima, zaposlenicima Komisije, članovima Europskog parlamenta, Suda revizora, Ambasadora pri EU, između ostalog“, rekao je Alexander Winterstein, glasnogovornik Komisije.

Neki političari izvan Komisije su se potpunije posvetili transparentnosti. Julia Reda, zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu, stvorila je automatski sustav nazvan LobbyCal pomoću kojega ona i drugi članovi stranke pravovremeno objavljuju sastanke s lobistima..

„Ne morate zaposliti stažista da vam unosi u dnevnik podatke o sastancima, ovako to postane dio vaše rutine“, rekla je, objašnjavajući kako su za dodavanje podataka na kalendaru potrebna samo „dva klika“. „Komisija bi ovo definitivno trebala koristiti.“

chevron-right