Za neke zastupnike i jedinica je previsoka ocjena

10. lipnja 2016.

Predstavnici inicijative „Hrvatska može bolje“ jutros su ispred Hrvatskog sabora dočekivali saborske zastupnike i dijelili im "Svjedodžbe o završnom ispitu" s ocjenama "znanje: nedovoljan (1), zalaganje: sramotno (0), vladanje: nepopravljivo, uz krajnju mjeru isključenja". Broj neopravdanih izostanaka nije unesen jer bi ih bilo previše.

„Ovoj vlasti koja odbija ispuniti zahtjeve inicijative 'Hrvatska može bolje' dajemo mandat samo da sama sebe raspusti –  stavljanje radne skupine pod okrilje Ministarstva smatrali bismo neprijateljskim činom prema Kurikularnoj reformi“, istaknula je Ivana Zanze iz Rode. Kako je dodala: „Naše škole ne smiju biti samo za štrebanje, što je možda dovoljno aktualnim saborskim zastupnicima, no našoj djeci trebaju znanja i vještine za 21. stoljeće“.  

„Očekujemo nastavak zalaganja za stručno i kvalitetno obrazovanje i ostvarivanje materijalnih prava koje nama učiteljima pripadaju“, istaknula je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja i dodala: „Učitelji su već godinama zapostavljeni i taj stav politike prema nama učiteljima je i stav politike prema obrazovanju. Mi imamo odgovornost prema budućim naraštajima“.

Među zastupnicima kojima su uručene svjedodžbe posebno su se istaknuli vladajući.

Tako je HDZ-ov Stevo Culej poručio "Možete si s tim obrisati onu stvar". Jasen Mesić je istaknuo da reforma načelno mora ići, ali da ima zamjerke za pojedinačne kurikulume: „kao povjesničar i arheolog, ne mogu se složiti s kurikulumom povijesti". Franjo Lucić iz HDZ-a je poručio "Ne može samo jedna strana definirati oblik ove reforme, moramo dati priliku drugima da daju svoje mišljenje o reformi". Domagoj Ivan Milošević se isprva složio da „Hrvatska može puno bolje i da se reforma mora nastaviti", ali je naknadno odlučio vratiti nam Svjedodžbu uz riječi: „Ja sam bio štreber i ne mogu prihvatiti Svjedodžbu s nedovoljnim uspjehom“.

Iz MOST-a je Miro Bulj, prilikom primanja svjedodžbe, poručio "Samo tako naprijed, što manje ideologije u škole", dok je njegova stranačka kolegica Ružica Vukovac poručila da „tu ima dvojbenih stavova".

Milivoj Špika iz BUZ-a je samo pitao: "Meni jedan???", Ladislav Ilčić iz HRAST-a je samo rekao "Hvala", dok je Gordana Rusak (nismo sigurni u kojoj stranci je trenutno) samo uzela Svjedodžbu i otišla.

Među opozicijskim zastupnicima, SDP-ova Milanka Opačić nazvala se „majkom koja ima PTSP od škole“ i zaključila da se nešto mora mijenjati jer „ovo je mrkli mrak“. HNS-ova Marija Puh je istaknula: „To se nije smjelo dogoditi“, dok se Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista složila da je sve ovo sramotno i da bi stručna skupina trebala nastaviti s radom. Marija Ilić iz HSU-a složila se da je zaustavljanje stručne skupine strašno, dok je Mile Horvat iz SDSS-a podržao našu inicijativu: "Ovo treba struka riješiti.“

chevron-right