Posljednja nada za izbore prije ljeta

08. lipnja 2016.

Uoči početka saborske sjednice, GONG je pozvao saborske zastupnike da potpišu Raspusnicu kako bi se ova agonija što prije završila, a odluka o idućoj vlasti vratila građanima. Raspusnicu su dosad potpisali predstavnici SDSS-a, Živog zida, Laburista, HNS-a i SDP-a, dok je HDZ-ov Darko Milinović poručio da ne bi imao ništa protiv izbora kad bi se nakon njih jasno znalo tko je pobjednik. Na samoj raspusnici GONG je ponudio nekoliko razloga za trenutačno samoraspuštanje Sabora: a) vlast nije slast, b) institucije trebaju raditi svoj posao, c) to je good, good, good za sve hrvatske građevine, d) nešto drugo…

Oporbeni saborski klubovi SDP-a, Laburista i HNS-a zatražili su raspuštanje Sabora i nove izbore, a dok je SDP-ov Peđa Grbin vladajućima poručivao "Prekinite ovaj eksperiment i kažite 'Gotovo je!", BUZ-ovac Milivoj Špika je uzvraćao oporbi kako njihovo pozivanje na nacionalne interese predstavlja "sebične interese jedne političke skupine koja se nastoji vratiti na vlast".

"Upućujem poziv svima da završe ovu ružnu priču i raspuste 8. saziv Sabora te iziđu na izbore, zbog hrvatskih građana na kojima je da donesu odluku o tome što će se u budućnosti događati s državom", poručio je Grbin nakon saborske stanke. Optužujući vladajuće da su Hrvatsku "pretvorili u politički laboratorij za svoje eksperimente" Grbin je vladajuće pitao da li im je "barem malo neugodno zbog nereda, nerada i sramote" koju su priuštili hrvatskim građanima.

HDZ-ovce je podsjetio kako su za aktualnog premijera govorili da je 'vrhunski profesionalac i izvanredno rješenje'. "Je li vam neugodno kada smo vam govorili da on nema izborni legitimitet. Je li vam neugodno jer za tu osobu, koju ste kovali u zvijezde kažete da je iracionalna osoba zalutala u politiku i osoba koja pokušava uvesti kancelarsku diktaturu uz pomoć represivnog sustava", pitao je. Prekinite ovaj eksperiment i kažite 'Gotovo je!' , pozvao je Grbin vladajuće.

"Jutros je u saborsku proceduru otišao prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora radi održavanja prijevremenih izbora, kojeg su uputili Hrvatski laburisti", naglasila je Laburistica Nansi Tireli. Razlog tome je, kaže, to što hrvatska javnost svjedoči neuspješnoj suradnji HDZ-a i Mosta dok su građani postali žrtve lažnih obećanja. "Sadašnja vlada ne funkcionira jer ključni akteri očito nisu u stanju iznaći rješenje", rekla je Tireli. Rekla je i kako bi bilo nepošteno zaboraviti na pitanje odgovornosti čelnika Mosta Bože Petrova koji je, tvrdi, obećavao reforme, a "jedino je reformirao normalnost u kaosu u kojem danas jesmo".

"U svojoj novijoj povijesti, ako izuzmemo ratna vremena, politički sustav i vjerodostojnost nas kao zastupnika i svih drugih institucija nikad nisu bile na većoj kušnji nego danas. Ovo nije momačko nadmetanje i međusobno utrkivanje i natezanje užeta između silnica koji tvore vlast već neshvaćanje elementarnih potreba očuvanja odgovornosti prema vlastitoj državi i tko god se prema ovoj situaciji ravnodušno postavlja krši prisegu danu u Saboru", istaknuo je HNS-ovac Goran Beus Richembergh. Postoji, kaže, kvalitetan i brz izlaz iz ove situacije ali se "koči s pojedinačnim interesima".

"Nije nam svejedno kakav je HDZ jer to je jedan od najvažnijih aktera hrvatske političke zbilje i on će još dugo igrati važnu ulogu u hrvatskom političkom životu. Ako smo izgubili 2016. učinimo sve da se ne izgubi ni dana više i da dobijemo sastav parlamenta kakav je odraz volje većine građana, a privatne interese stavimo u drugi plan", rekao je taj HNS-ovac. Na predsjednika Sabora je apelirao da prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora shvati kao najvažniji prijedlog o kojem valja glasovati te da ga što prije uvrsti u dnevni red i da se o njemu raspravlja.

"Treba napraviti ono što je Domoljubna koalicija poduzela, a to je mijenjati konfiguraciju u funkciji građana", uzvraćao je saborski zastupnik BUZ-a Milivoj Špika napominjući kako se u Europi vlade sastavljaju godinu pa i dvije. Oni koji prizivaju izbore, kaže, to isto nisu radili prije šest mjeseci kada je cijela javnost tražila da Vlada čim prije ode. "Svima je jasno i po izjavi našeg premijera da on ne razumije političku situaciju i odnose u Hrvatskoj", ustvrdio je Špika.

Vladajuće je optužio i da 'fabriciraju afere'. U Hrvatskoj se, kaže, može kupiti medijski prostor i kaznena prijava protiv bilo koga. "Pozivati se na nacionalne interese, a radi se o sebičnim interesima jedne političke skupine koja se nastoji vratit na vlast. Inteligenciju i pamet građana RH nemojte podcjenjivati jer oni znaju što je dobro, pa pokažimo građanima da smo odgovorni. Ako ima parlamentarna većina koja može dati funkcionalnu vlast može, a ukoliko ne ja prvi dižem ruku da idemo na nove izbore. Ali pustimo neka demokracija uradi svoje", zaključio je Špika, nakon čega je 'zaradio' pljesak oporbe.

Raspusnica je uručena i Željku Reineru, predsjedniku Sabora, koji nije htio komentirati prijedlog za samoraspuštanjem.

chevron-right