Kakvi su svjetonazori budućih ustavnih sudaca

16. svibnja 2016.

Dok traju razgovori s kandidatima za suce Ustavnog suda, GONG upozorava da građani imaju pravo znati kakvi su svjetonazorski profili kandidata, neovisno o tome iz kojih političkih stranaka dolaze ili uživaju podršku.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav započeo je razgovore s 46 kandidata za suce Ustavnog suda. Razgovori će trajati tri dana, a listu od 46 kandidata Odbor je utvrdio prošli tjedan nakon zaključenja javnog poziva na koji je pristiglo 49 prijava, no tri zbog nepotpune dokumentacije nisu prihvaćene.

Pitanja na koja bi kandidati trebali odgovoriti odnose se i na njihove vrijednosti te tumačenja teksta Ustava, upozorio je GONG na okruglom stolu održanom sredinom svibnja u Hrvatskom saboru: građani imaju pravo znati svjetonazorski profil kandidata bez obzira koja ih stranka predlagala.

"Ustav nije vrijednosno neutralan dokument. Ustavna načela uključuju određene vrijednosti, osjećaje pravednosti i političke odluke. Nužno je da pri njihovoj konkretizaciji u svrhu primjene ustavni suci uporabljuju i vrijednosne sudove. Politička usmjerenost suca dobar je vodič za otkrivanje tih vrijednosti i uspostavu uravnoteženog sastava suda prema poštovanju tih vrijednosti", rekla je prof. dr. sc Biljana Kostadinov sa zagrebačkog Pravnog fakulteta na spomenutom okruglom stolu GONG-a.

O izboru ustavnih sudaca Hrvatski sabor će ovaj put glasati javno. “Na temelju dosadašnjih razgovora koje smo vodili u Odboru predložit ćemo listu od deset kandidata kako bismo mogli doći do konsenzusa koji je vrlo zahtjevan, koji do sada nikada nije ostvaren i koji zahtijeva najmanje 101 glas zastupnika u Hrvatskom saboru", pojasnio je nedavno predsjednik Odbora Robert Podolnjak.

Ustavne suce Sabor je od 2008. godine imenovao tajnim glasanjem, koje se prema saborskom Poslovniku u pravilu provodi kad je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje. Ta se metoda, međutim, pokazala zaprekom nakon što je ustavnim promjenama 2010. utvrđeno da se ustavni suci imenuju dvotrećinskom većinom svih zastupnika.

chevron-right