Dokumentarac i rasprava o ekstremnoj desnici u Europi i RH

11. svibnja 2016.

Platforma 112 i Kuća ljudskih prava u sklopu Subversive festivala organiziraju projekciju dokumentarnog filma "Rechts, zwo, drei - driftet Europe ab?" kojeg je prošli mjesec premijerno pustio ZDF i Arte kanal. Nakon filma, pod nazivom "Normalizacija ekstremno desnih ideja i revizionizma u demokratskom društvu“ organizirat će se rasprava o filmu, ali i o uzrocima nagle pojavnosti ekstremno desnih političkih ideja u javnom prostoru RH.

Platforma 112 i Kuća ljudskih prava u sklopu Subversive festivala organiziraju projekciju dokumentarnog filma "Rechts, zwo, drei - driftet Europe ab?" kojeg je prošli mjesec premijerno pustio ZDF i Arte kanal. Film govori o buđenju neo-nacizma u Europi u zadnja tri mjeseca na osnovi primjera iz Njemačke, Francuske, Poljske i Hrvatske.  U sklopu festivala bit će prikazano 30 minuta koji govore o stanju u Hrvatskoj. Projekcija je zakazana za 12. svibnja 2016. godine u 20h u dvorani Muller u kinu Europa. Nakon filma, pod nazivom "Normalizacija ekstremno desnih ideja i revizionizma u demokratskom društvu“ organizirat će se rasprava o filmu kao i o uzrocima nagle pojavnosti ekstremno desnih političkih ideja u javnom prostoru RH.

Cilj rasprave je osvrnuti se na niz događaja koji idu u smjeru re-ustašizacije našeg društva i "normaliziranja" ekstremno desnih ideja u javnom prostoru. Kroz tribinu se želi analizirati i zašto su demokratski standardi i osigurači u Republici Hrvatskoj, koji bi trebali spriječiti ovako nagli porast ekstremizma u našem društvu, tako slabi. Pitanje revizionizma kao poseban oblik neprihvatljivog govora je polazišna točka u diskusiji koja treba ukazati na uzroke i strategije u borbi protiv posljedica.

Na tribini će govoriti:

- Rajko Grlić, filmski redatelj,

- Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava i Antifašistička liga,

- Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba,

- Nikola Bajto, novinar u tjedniku Novosti.

Moderator razgovora će biti Eugen Jakovčić iz Documente.

chevron-right