MUP i MORH prekršili zakon i zanemarili glas javnosti

28. travnja 2016.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane prekršili su Zakon o pravu na pristup informacijama jer nisu proveli savjetovanje sa zainteresiranom javnošću pri donošenju izmjena Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani, potvrdila je Povjerenica za informiranje.

Povjerenica za informiranje potvrdila je jučer da su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, kao i Vlada, izbjegli javne rasprave kako bi što lakše progurali Zakon o nadzoru državne granice i Zakon o obrani. Dodatno, odluke Povjerenice za informiranje (odgovor MORH-u i odgovor MUP-u) potvrđuju nužnost konzultiranja javnosti i za buduće propise koji se donose u hitnoj proceduri, kao važan alat za dobivanje povjerenja javnosti u institucije. 

Iako su postupci donošenja spomenutih zakona bili u hitnoj proceduri, javne rasprave trebale su biti provedene upravo zbog davanja mogućnosti javnosti da se uključi i potencijalno utječe na sadržaj ovih propisa kojima je Vlada RH omogućila vojsci da naoružana pristupa izbjeglicama koje bježe upravo od oružja i nasilja.

Centar za mirovne studije (CMS) naglašava kako su ove odluke dodatni argument Ustavnom sudu da što žurnije odluči da izmjene Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani nisu u suglasnosti s Ustavom RH. Sporne zakone se mora ukinuti jer predstavljaju vjetar u leđa militarizaciji društva!

chevron-right