Prosvjed ispred Sabora - reformi prijeti izgladnjivanje

13. travnja 2016.

Zabrinuti za budućnost kurikularne reforme, aktivisti različitih organizacija iz GOOD inicijative za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja okupili su se jutros ispred Sabora tražeći od zastupnika i prisutnih članova Vlade da podrže Kurikularnu reformu i provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije bez odgađanja te da osiguraju potrebna financijska sredstva za provedbu. Uz pismo za saborske zastupnike, aktivisti su imali i transparente: "Bacate li uloženi trud i novac?"; "Umjesto gušenja, smrtonosna injekcija!"; "Kol`ko para, tol`ko reformi!"; "Treba osigurati sredstva za podršku učiteljima!".

"Brine nas rasprava o odgađanju kurikularne reforme koja se događala i jučer na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje te činjenica da u proračunu nisu osigurana potrebna financijska sredstva niti se planiraju povući sredstva iz EU fondova. Čuli smo da se raspravlja o potrebi unapređenja kurikuluma i smatramo da je to svakako potrebno, ali da se to može učiniti kroz stručnu i javnu raspravu, te će se i kroz eksperimentalnu provedbu čuti mišljenje učitelja i učenika te moći dodatno unaprijediti kurikulumi. Važno je da se reforma započne provoditi prema planu kako učitelji i učenici ne bi izgubili povjerenje u proces u kojem su sami sudjelovali", izjavila je Martina Horvat iz GOOD inicijative.

"Naravno da postoji potreba za unapređenjem kurikuluma, i mi se zalažemo za promjenu u smislu kvalitetnog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta, ali za unapređenja je predviđena stručna i javna rasprava te eksperimentalna provedba. Važno je krenuti s reformom te osigurati sredstva za edukaciju učitelja i nastavnika", izjavila je Emina Bužinkić iz GOOD inicijative.

Zaključke rasprave o statusu građanskog odgoja i obrazovanja što ga je organizirala GOOD inicijativa u Novinarskom domu u Zagrebu možete pročitati ovdje.

chevron-right