Ciklus javnih tribina "Politički leksikon" na ADU

12. travnja 2016.

Na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu ovoga se tjedna počinje održavati ciklus javnih tribina pod naslovom „Politički leksikon“ koju organiziraju sadašnji i bivši studenti te profesori Akademije. Tribine su zamišljene kao otvaranje novog foruma za raspravu o aktualnim društvenim problemima s jasnom namjerom njihove politizacije. Naslov je prve tribine „Širenje područja borbe: Kultura", a održat će se u četvrtak, 14. travnja, u 20 sati u Kazališnoj dvorani Akademije (Trg maršala Tita 5). Raspravi u kojoj će kao govornici nastupiti Katarina Luketić, Dean Duda i Marko Pogačar, a koju će moderirati akademski glumac i donedavni student Adrian Pezdirc, prethodit će projekcija norveškog dokumentarno-igranog filma Anne Hjort Guttu „Tiden går“ („Vrijeme prolazi“, 47 min).

Uzimajući u obzir kulturni, znanstveni i obrazovni profil Akademije dramske umjetnosti, kreće se s temama koje se tih aspekata najdirektnije tiču pa je sljedeća tribina, 21. travnja, posvećena obrazovanju, a 28. travnja raspravljat će se o medijima.

Svaka će tribina započeti projekcijom filma o odabranoj temi, nakon koje će sugovornici, uz studentsko moderiranje, održati kraće izlaganje, a potom je predviđena rasprava s publikom.

Usuprot čestoj praksi svođenja društvenih problema na korumpiranog obnašatelja vlasti ili zagovaranje transparentnosti kao lijeka za sve tegobe, pokušat će se na tribinama ključne probleme, kojima će biti posvećena po jedna tribina, sagledati iz sistemske perspektive. Drugim riječima, zadatak je osvijetliti sistemsku logiku koja stoji u podlozi svih reformskih paketa bilo koje vlade i čije se posljedice najdirektnije osjećaju i trpe u svakodnevnom umjetničkom i znanstvenom radu. Takvim zahvatom mnoštvo naizgled nepovezanih fenomena – kontinuirano zagovaranje mjera štednje, povećana birokratizacija akademskog i umjetničkog rada, pogoršavanje radnih uvjeta u svim sferama društvene proizvodnje, sve intenzivnije banaliziranje medijskog diskursa, progresivno smanjivanje opsega javnih dobara – dobiva svoje strukturno značenje, odnosno prepoznati problemi prestaju biti eksces nesavjesnih i nemoralnih političara i postaju dio šire logike funkcioniranja neoliberalnog kapitalizma.

Kako bi se problemu prišlo iz raznih perspektiva, ne fingirajući pritom neutralnost i „objektivnost“ kojima su sve opcije načelno jednake, nastoji se odabrati sugovornike i sugovornice s iskustvom i prepoznatljivim angažmanom u području svog djelovanja: teoriji, sveučilišnoj nastavi, kulturnom, umjetničkom i medijskom djelovanju te aktivizmu.

Organizacijski odbor „Političkog leksikona“ Akademije dramske umjetnosti vas poziva da dođete i sudjelujući u diskusiji izrazite svoj stav!

chevron-right