Razvojna suradnja kroz nasljeđe pokreta nesvrstanih

07. travnja 2016.

Promocija knjige "Razvojna suradnja kroz nasljeđe Pokreta nesvrstanih" održat će se u ponedjeljak, 11.4.2016. s početkom u 17 sati u prostorijama Knjižnice "Bogdan Ogrizović", Preradovićeva 5 u Zagrebu, u organizaciji CROSOL - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske. O temi razvojne suradnje za vrijeme Pokreta nesvrstanih govorit će:
- dr. sc. Biserka Cvjetičanin iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose koja je ujedno i jedna od autorica knjige;
- Budimir Lončar - bivši Ministar vanjskih poslova Jugoslavije;
- dr. sc. Tvrtko Jakovina, redoviti profesor svjetske povijesti 20. stoljeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Raspravu će moderirati novinarka Ivana Veličković-Dragičević.

Odlukom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj / Odbora za razvojnu pomoć (OECD/DAC) od listopada 2011. godine, Hrvatska je izbrisana s liste zemalja primateljica međunarodne pomoći te je tako ušla u kategoriju zemalja donatorica, što podrazumijeva preuzimanje značajnih obveza u području kreiranja politike međunarodne razvojne suradnje, te osiguravanja odgovarajućih resursa za njezinu provedbu. Time je nakon dugih 20 godina ratne i post-ratne obnove Hrvatska dobila priliku krenuti s razvojem svoje politike međunarodne razvojne suradnje, kao i aktivnije se uključiti u istoimene europske politike.

Iskustvo rata i poraća zasigurno je uvelike obilježilo Hrvatsku i upravo to iskustvo rata može postati svojevrsna strateška prednost Hrvatske u međunarodnim razvojnim politikama, a posebno politikama Europske unije. Ipak, to iskustvo nije jedini temelj iz kojeg se mogu graditi vlastite politike međunarodne razvojne suradnje.

Gotovo je u potpuni zaborav pala činjenica da je Hrvatska u okvirima bivše Jugoslavije stekla ogromno iskustvo međunarodne suradnje kroz Pokret nesvrstanih. Upravo je Pokret nesvrstanih veliki dio svojih aktivnosti temeljio na međunarodnoj razvojnoj suradnji i to primarno između samih članica pokreta.

U ovoj se knjizi na simboličan način prisjeća nekih od velikih projekata provedenih kroz Pokret nesvrstanih i propituje do koje se mjere suvremene politike međunarodne razvojne suradnje mogu graditi na nasljeđu Pokreta nesvrstanih.

chevron-right