Najporaznija odluka Haškog suda

31. ožujka 2016.

Povodom prvostupanjske oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju, samozvanom četničkom vojvodi, za zločine nad civilima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata uz podršku Žena u crnom iz Beograda organizirali su prosvjedno stajanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića kod zdenca Manduševac, pod nazivom OSLOBAĐANJE ŠEŠELJA - PORAZ ZA PRAVDU, SRAMOTA ZA SUD, NEPRAVDA ZA ŽRTVE! Prosvjedno stajanje se istovremeno održalo i ispred katedrale u Sarajevu u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

Današnja presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju izrečena Vojislavu Šešelju s pravom je razočarala velik dio javnosti u regiji, a posebice žrtve zločina koji su Šešelju optužnicom stavljeni na teret. Iako se radi o prvostupanjskoj presudi, jasno je kako je Tužiteljstvo iznevjerilo svoj mandat i napravilo dosad neviđene propuste u iznošenju dokaza, argumentiranju i interpretiranju, kao i u pravnoj analizi. Konfuzna optužnica tužiteljstva, kontinuirane opstrukcije sudskog procesa te neadekvatan procesni kapacitet sudskog vijeća da se takvi pojave neutraliziraju, rezultiralo je najporaznijom prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) do sada. Efekti propusta Suda mogu biti nesagledivi  po izostanak pravde za žrtve najtežih i masovnih kršenja ljudskih prava počinjenih na području nekadašnje SFRJ 1990-ih godina, stoga se još jedino možemo nadati da će u žalbenom postupku ova nepravda biti ispravljena.

Posebno ovim putem podsjećamo predstavnike institucija i političare te političarke na odgovornost koju imaju prema svim građanima i građankama. Pozivamo ih da reagiraju na govor mržnje, da se od njega ograde i da ne doprinose podizanju tenzija. Govor mržnje, poticanje nasilja ili prešutno odobravanje istoga nije i ne smije biti reakcija na nacionalističku retoriku.

Današnje akcije iskaz su solidarnosti sa svim žrtvama rata i njihovim obiteljima koje je današnja oslobađajuća presuda Šešelju duboko pogodila kao još jedan izostanak pravde i nepriznavanja njihove patnje.

Najporaznija odluka Haškog suda 1Najporaznija odluka Haškog suda 2Najporaznija odluka Haškog suda 3

chevron-right