Hrvatski nogometni savez odbija polagati račune javnosti

25. ožujka 2016.

Dok traje rat navijača i HNS-a za srce i dušu hrvatskog nogometa, daleko od očiju javnosti bitku s HNS-om vodi i samostalna, neovisna institucija Povjerenice za informiranje. Doznajte u nastavku zašto ishod ove bitke može stubokom odrediti budućnost hrvatskog nogometa.

Hrvatski nogometni savez, pod izgovorom da nisu obveznik Zakona o pravu na pristup informacijama, izbjegava dati odgovore na brojne upite koji su im upućeni temeljem tog Zakona, pa tako i na one upućene od strane GONG-a. Povjerenica za informiranje, u svom zaključku povodom GONG-ove žalbe, ponovno je potvrdila da HNS spada u kategoriju pravnih osoba s javnim ovlastima, te da su obvezni odgovoriti na sve zahtjeve za informacijama. Zasigurno će i u ovom slučaju HNS pokrenuti upravni spor protiv rješenja Povjerenice, u nadi da će Visoki upravni sud stati na njihovu stranu. HNS je organizacija čiji djelatnici u javnim istupima često spominju domoljublje i patriotizam, no ovo se čini nespojivim s HNS-ovom taktikom kojom idu protiv samostalne i neovisne institucije Republike Hrvatske koja štiti ustavno pravo svih hrvatskih građana.

Najčešće se ističe kako transparentnost rada ima dva direktna cilja – sužavanje manevarskog prostora za korupciju i rasipno upravljanje financijama, te izgradnja povjerenja građana. HNS muku muči s oba ova elementa. U javnosti je HNS percipiran kao leglo korupcije i klijentelizma, koje je u zastranjenju od temeljnih principa dobrog upravljanja stvorilo privatnu prčiju koja je umjesto sustavnog razvoja hrvatskog nogometa na svim razinama dovela do personalnog gospodstva/dominacije uske, interesno povezane klike. S druge strane, iako je povjerenje građana u ovu organizaciju je u opadanju uslijed brojnih afera koje otvaraju mediji, Savez osim javnih retoričkih istupa, nije poduzeo konkretne mjere vezane uz unutarnji ustroj, način donošenja odluka, interne procedure i sl., koje bi mogle vratiti narušeno i izgubljeno povjerenje građana. Ukoliko je ovakva javna percepcija HNS-a pogrešna, logično bi bilo za očekivati da će HNS iskoristiti svaku priliku da svoj rad učini transparentnim. No, u ovakvim zatvorenim, izoliranim, netransparentnim sustavima vlada neka iskrivljena, pervertirana logika razmišljanja.

Što će se promijeniti ako sud jednog dana potvrdi ovakvo rješenje? Nasreću, kvalitetno napisan Zakon omogućit će Povjerenici: da financijski kazni HNS svaki put kada ne postupi po njenom rješenju, da u slučaju učestalih poteškoća u pružanju informacija provede inspekcijski nadzor koji rezultira popisom mjera koje se trebaju hitno provesti, da financijski kazni Savez ukoliko proaktivno na svojim stranicama ne objavljuje informacije o svom radu (uključujući npr. kada i gdje se odvijaju sjednice tijela HNS-a te koja je procedura prijave za prisustvovanje građana tim sjednicama), itd. No, treba imati na umu da sve dok Visoki upravni sud ne potvrdi ovakvo rješenje Povjerenice, HNS će biti slobodan nastaviti glavinjati u kaljuži netransparentnosti koja se sustavno izgrađivala godinama – na veliku žalost navijača i građana kojima je uskraćeno njihovo ustavno pravo na pristup informacijama.

U nastavku donosimo pregled sadržaja GONG-ovih zahtjeva za pravom na pristup informacijama koje HNS skriva kao zmija noge.

1. Vezano uz putovanja na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu o trošku HNS-a: za koliko osoba je HNS pokrio trošak putovanja i boravka, imena i prezimena tih osoba, ukupan iznos troška, ime turističke agencije čije su se usluge koristile, iznos uplaćen turističkim agencijama.

2. Vezano uz utakmicu Hrvatske i Argentine u Londonu: tko je službeni organizator utakmice Hrvatske, je li neka agencija angažirana za organiziranje ovog susreta i ako da – koja, plaća li argentinski nogometni savez samostalno ili u cijelosti HNS-u dogovoreni iznos za ovu utakmicu ili događaj barem dijelom financira neka treća strana (sponzor) i ako da – u kojem postotku?

3. Vezano uz isplatu naknade članovima Arbitražnog suda HNS-a: jesu li sljedeći suci dobili naknade za svoj angažman u HNS-u: Ivica Veselić – sudac Županijskog suda u Zagrebu, Jasna Smiljanić – sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Marijan Miletić – sudac Županijskog suda u Zagrebu, Nika Grospić Ivasović – sutkinja Općinskog suda u Zagrebu?

Upite tijelima javne vlasti možete podnijeti elektroničkim putem na portalu Imamo pravo znati.

Drugi upiti koje je autor članka postavio hrvatskim tijelima javne vlasti dostupni su ovdje.

chevron-right