Otvoreno pismo zbog ukidanja satiričnog "Montiranog procesa"

24. ožujka 2016.

Organizacije aktivne u Platformi 112, Hrvatsko novinarsko društvo, Građanski odbor za ljudska prava, Antifašistička liga i Domino reagiraju povodom HRT-ovog neargumentiranog ukidanja satirične emisije "Montirani proces". Otvoreno pismo Programskom vijeću HRT-a, Povjereniku za korisnike usluga HRT-a i Vijeću za elektroničke medije donosimo u cijelosti.

Poštovane i poštovani,

imajući na umu aktualni društveni i politički kontekst u kojem se relativiziraju govor mržnje i raspirivanje netrpeljivosti, pozivamo Vas da iskažete stručno mišljenje o posljednjem slučaju – odustajanju od emitiranja emisije i otkazivanju ostatka satiričnog serijala «Montirani proces» na Hrvatskoj radioteleviziji, najznačajnijem medijskom servisu u Republici Hrvatskoj čijem financiranju direktno doprinose građani i građanke. Ova dalekosežna odluka dovodi u pitanje slobodu izražavanja i umjetničke slobode na HRT-u i dvostruko je problematična: u nejasnim temeljima za optužbu o širenju netrpeljivosti i u nejasnim ovlastima i odgovornostima tijela koje je donijelo odluku.

Emisija Montirani proces proizvedena je i emitirana u skladu s obavezom HRT-a da osigura najmanje 15% svog godišnjeg programskog proračuna za nabavu europskih djela neovisnog proizvođača, od čega polovina tih sredstava mora biti namijenjena za djela proizvedena na hrvatskom jeziku, u skladu sa Zakonom o HRT-u (čl. 9. i 11.), Općim uvjetima poslovanja HRT-a o mjerilima i postupku odabira programa od neovisnih izvođača, Statutom HRT-a (čl. 15. i čl. 11., st. 1.), izravno upućenim Pozivom za dostavu ponude točno određenog sadržaja i provedenog pregovaračkog postupka te Odlukom o prihvatu ponude za nabavu programa (8. prosinca 2015.).

Nakon emitiranja prvih šest epizoda «Montiranog procesa» nedjeljom u 21:30 na HTV1, u srijedu 16. ožujka HRT objavljuje ukidanje emisije od nedjelje 20. ožujka zbog navodne «neprimjerenosti» i «uvredljivosti» scenarija, no bez argumentacije, tj. navođenja konkretnih navodno spornih scena, dijaloga ili citata i objašnjenja njihove neprihvatljivosti. Slijedi tekst priopćenja:

„HRT prestaje prikazivati emisiju Montirani proces

Zagreb, 16. ožujka 2016. – Hrvatska radiotelevizija donijela je na svojemu programskom kolegiju odluku da se u nedjelju 20. ožujka 2016. godine neće emitirati emisija Montirani proces, a neće se nastaviti ni snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom. Programsko vodstvo HRT-a svoju odluku temelji na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji i potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima Hrvatske radiotelevizije te smatra da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti.

Programsko vodstvo HRT-a svoju je odluku donijelo u skladu sa Zakonom o HRT-u i Ugovorom između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske te je uvjereno da bi svaki javni medijski servis u svijetu takav sadržaj ocijenio neprimjerenim i uvredljivim te ga odbacio.“

Nešto prezicnije pojašnjenje porijekla odluke dao je Jozo Barišić, vršitelj dužnosti ravnatelja Programa HRT-a, u intervjuu Jutarnjem listu 20. ožujka 2016.

«Urednica je odbila autorizaciju scenarija jer je jedan skeč nosio naslov 'Židovi će sravniti cijeli svijet'.»

No, tu je izjavu demantirao sudionik spornog skeča - Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, na T-portalu 22. ožujka 2016. 

«To je lov na vještice i nema veze s antisemitizmom. Zna se što je skeč. Prvo pitanje koje mi je bilo postavljeno bilo je upravo u vezi antisemitizma. Kako netko uopće može pomisliti da bih ja sudjelovao u tom intervjuu da je pitanje bilo antisemitsko? Vidio sam cijelu epizodu i sve je bilo u redu.»

U nedostatku vlastite argumentacije, zaključak HRT-a da je sporni sadržaj scenarija «u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima» i da je satira «zloupotrebljena» radi «raspirivanja» vjerske i nacionalne netolerancije - svodi se na isprazno etiketiranje i manipuliranje političkom satirom, a time i relativizaciju opasnosti od političke zbilje u kojoj tu vrstu netrpeljivosti šire neke od vodećih političkih figura.

Nadalje, neovisno o još nenapisanim scenarijima, HRT je donio odluku kojom u potpunosti prestaje emitiranje preostalih ugovorenih emisija «Montiranog procesa» bez objašnjenja na čemu temelji ocjenu da je emisija zloupotrebljena «za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti», tj. što smatra problematičnim u konceptu ove satirične emisije. Bez jasnog objašnjenja što je problematično u konceptu konkretne emisije, HRT uvodi arbitrarnost u procese donošenja odluka čime dovodi u pitanje vjerodostojnost HRT-a kao informativnog medija, neophodnog za održavanje i razvoj demokratske političke kulture temeljene na pluralizmu slobodnih mišljenja.

K tome, odluku o neemitiranju emisije Montirani proces donio je «programski kolegij», tj. «programsko vodstvo» čije osnivanje, način rada te ovlasti nisu predviđene Zakonom o HRT-u, Ugovorom između HRT-a i Vlade RH, Statutom HRT-a ni Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu HRT-a. Pri tome treba imati na umu da su glavni urednici pojedinih kanala HTV-a tek u funkciji v.d, odnosno da bi kao takvi trebali najprije voditi računa o „hladnom pogonu“ do izbora trajnih kadrova koji su prošli propisanu proceduru.

Imajući na umu sve navedeno, pozivamo Vijeće za elektroničke medije da, sukladno Zakonu o HRT-u i Ugovoru između HRT-a i Vlade RH, obavi nadzor provedbe obveza koje čine sadržaj javnih usluga HRT-a. Istovremeno, pozivamo Programsko vijeće HRT-a da raspravi i očituje se o utemeljenju i poštivanju procedura pri donošenju odluke o neemitiranju emisije i daljnjeg snimanja serijala te posljedica na slobodu izražavanja i umjetničke slobode na HRT-u. K tome, tražimo da Nadzorni odbor HRT-a ispita proceduralnu ispravnost i zakonitost svih kadrovskih smjena i promjena koje su poduzete nakon razrešjenja prethodnog glavnog ravnatelja HRT-a i imenovanja v.d. glavnog ravnatelja.

S poštovanjem,

organizacije aktivne u Platformi 112:

 • B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran
 • Centar za mirovne studije
 • CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
 • Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
 • GONG
 • Kuća ljudskih prava Zagreb
 • Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI
 • Roditelji u akciji – RODA
 • Udruga mladih "Mladi u Europskoj uniji"
 • Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS
 • Udruga za samozastupanje
 • Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula
 • Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora
 • Zagreb Pride
 • Zelena akcija
 • Ženska soba – Centar za seksualna prava

Hrvatsko novinarsko društvo

Građanski odbor za ljudska prava

Antifašistička liga

Domino

chevron-right