Pokažimo spremnost za obranu demokratskih vrijednosti

22. ožujka 2016.

Zadnjih mjeseci hrvatsko društvo svjedoči urušavanju demokratskih institucija, poricanju ustavnih vrijednosti tolerancije i ljudskih prava te sužavanju medijskih sloboda, izjavila je voditeljica udruge "Documenta" Vesna Teršelič poručivši kako hrvatski građani trebaju reći kako ih nije strah i nastaviti raditi ono što najbolje znaju.

"Svi oni koji prate kako se širi strah, trebaju reći kako ih nije strah te nastaviti raditi ono što najbolje znaju, u svojim područjima djelovanja", istaknula je Teršelič na javnoj tribini "Građanski sat - u obranu demokracije", koju su u Osijeku organizirali Platforma 112 i Antifašistička liga.

Upitnim smatra hoće li uopće u vrijeme mandata "ministra kulture koji je revizionist" biti moguće razvijati sve "poduhvate koji su započeti ili zamišljeni te koliko će moći dati naša kazališta, ili neprofitni mediji".

Teršelič ističe kako je ovo prilika u kojoj se traži prostora za nove poduhvate, u savezu onih koji se bave aktivizmom, kulturom, istraživačkim novinarstvom i onih koji shvaćaju koliko je važno podupirati demokratske institucije.

Osječki novinar i publicist Drago Hedl ocijenio je kako neka od posljednjih zbivanja u Hrvatskoj prolaze bez posebnih reakcija, ili uz mlake reakcije poput posljednjeg vala smjenjivanja na HRT-u, navodeći kao protuprimjer Poljsku, gdje se prije tri mjeseca nakon "čistki" na javnoj televiziji na prosvjedima u Varšavi okupilo 50 tisuća ljudi.

"Treba pokazati da postoje ljudi koji su svjesni da treba stati u obranu demokratskih vrijednosti i na legalan način ukazivati na ono što nam se događa", poručio je Hedl.

Glumica Urša Raukar ocijenila je kako je Zlatka Hasanbegovića, protiv čijeg su imenovanja za ministra kulture brojni kulturni djelatnici pokrenuli inicijativu "Kulturnjaci 2016", smišljeno odabrao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kako bi ovladao medijima.

"Za Karamarka su za ostanak na vlasti potrebni kontrola medija i kontrola kulture, ali je tim izborom dodatno produbio bolne podjele u našem društvu. Opet smo se vratili na najstrašnije podjele na ustaše i partizane, a to je onaj vjetar na kojem leti Tomislav Karamarko, što mu građani ne smiju dozvoliiti", naglasila je Raukar.

Neupitinim smatra da Hasanbegović treba otići s ministarske pozicije, ali i da se više nikada ne dopusiti da se takva "rigidna idelogija" vrati u Hrvatsku, koja se 1990. godine opredijelila za demokraciju koja se mora čuvati.

chevron-right