Protiv prikrivenih opasnosti TTIP-a

17. ožujka 2016.

Desetak aktivista Platforme "Zaustavimo TTIP" (Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i ulaganja između EU-a i SAD-a) prosvjedovalo je u petak, 26. veljače, ispred Hrvatskog sabora, upozoravajući na, kako su rekli, prikrivene opasnosti TTIP-a o kojima i Sabor treba voditi računa te preuzeti ključnu ulogu u njegovoj eventualnoj ratifikaciji.

Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije rekao je kako je prosvjed organiziran u povodu 12. kruga pregovora o TTIP-u, koji se ovaj tjedan vodi u Bruxellesu. Platforma Zaustavimo TTIP, u kojoj je više organizacija civilnog društva - GONG, Zelena akcija, BRID, Centar za demokratizaciju, CMS i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti, prosvjedom želi upozoriti da su ti pregovori netransparentni te da hrvatski građani nisu upoznati s opasnostima za vladavinu prava i financijsku stabilnost Hrvatske, koje proizlaze iz kontroverznog mahanizma rješavanja sporova između države i investitora.  

Radovanović je kazao kako mehanizam za rješavanje sporova između investitora i države ISDS, odnosno njegova nova verzija ICS, međunarodnim tvrtkama omogućuje da tuže Hrvatsku ukoliko bude donosila zakone koji tvrtkama umanjuju projiciranu buduću zaradu. "Države koje su unaprijedile standarde zaštite okoliša, odlučile smanjiti broj nuklearki, podigle minimalnu plaću ili na neki drugi način nastojale zaštiti javni interes, suočene su s prijetnjama tužbi teškima nekoliko milijardi eura", poručili su aktivisti. 

Ispred zgrade Sabora istaknuli su transparent "Zaustavimo TTIP" te onaj s porukom "ISDS - Koliko državu košta zaštita javnog interesa? Poljska postrožila regulaciju lijekova - 4 milijuna eura, Poljska odustala od privatizacije osiguravajuće tvrtke - 2 milijarde eura, Slovačka spriječila privatizaciju zdravstva - 25 milijuna eura, Kanada zabranila neurotoksin u benzinu - 13 milijuna dolara".  

Duje Prkut iz GONG-a rekao je da su tim transparentom htjeli pokazati koliki su iznosi tužbi s kojima su države bile suočene samo zato jer su nastojale regulirati neko područje. "Nedavno su objavljeni prvi proračunski dokumenti koji pokazuju kako se zapravo s nekoliko desetaka milijuna kuna može pokriti jako puno potreba u proračunu, a mi ovdje pričamo o tužbama koje će prijetiti Hrvatskoj, koje su teške nekoliko milijardi eura ili dolara, tako da je opasnost za financijsku stabilnost Hrvatske iznimno velika", istaknuo je Prkut. 

Dodao je kako zabrinjava i netransparentnost procesa, jer se sve vodi "iza zatvorenih vrata i jedni koji imaju pristup tome su koorporativni igrači". "To nije slučaj samo u Europi, nego i u Hrvatskoj. Dakle, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već kontinuirano održava sastanke s predstavnicima poslovnih udruženja, s njima se savjetuje o hrvatskim stajalištima u Europi i informira ih o tijeku pregovora, a istovremeno je hrvatskim organizacijama civilnog društva onemogućen pristup tim informacijama", poručio je Prkut.  

Aktivisti su pozvali saborske zastupnike da se informiraju o TTIP-u, uključe u javnu raspravu te se izbore da Sabor sudjeluje u postupke eventualne ratifikacije TTIP-a (ali i CETA-e, već ispregovaranog sličnog sporazuma između Kanade i EU). Upozorili su kako TTIP prijeti ograničavanjem slobode djelovanja zastupnika, a konstantnom prijetnjom milijunskim tužbama na državu vrši snažan pritisak da u budućnosti odustane od novih regulacija kojima se nastoje zaštiti interesi i prava građana. 

Platforma "Zaustavimo TTIP" dio je šire europske koalicije Stop TTIP, u koju je uključeno više od 600 organizacija iz čitave Europe.
chevron-right