Vladajući nastavljaju desant na medije

11. ožujka 2016.

Povodom najavljene smjene cijelog Vijeća za elektroničke medije, GONG, Hrvatsko novinarsko društvo i PEN centar upozoravaju da se radi o nastavku zabrinjavajućeg trenda pritiska na medije.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u petak je oštro osudio Vladin prijedlog raspuštanja i smjene svih članova Vijeća za elektroničke medije i njegove predsjednice Mirjane Rakić, ocjenjujući to kao novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija i novi napad vladajućih na neovisnost medija, "institucionalnim silovanjem procedure i zakona".

Na tribini u Novinarskom domu, Leković je naglasio kako su posljednji potezi nove vlasti oko medija, a naročito smjene na HRT-u te najava raspuštanja Vijeća za elektroničke medije, na tragu izjave čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka iz svibnja prošle godine da će, kako je rekao predsjednik HND-a, "kada HDZ dođe na vlast, građani moći pričati što hoće, ali kod kuće". Prema Lekovićevim riječima, sve što se kasnije događalo u odnosu nove vlasti prema medijima to samo potvrđuje, s tim da oni koji su smijenjeni ili će biti smijenjeni nemaju pravo na obranu "dok sve nije gotovo".

Leković: Sljedeća odluka je neprihvaćanje izvješća Hine

"Sljedeća odluka na redu je prihvaćanje, odnosno neprihvaćanje izvješća Hine. Treba istaknuti da su, prema nekim procjenama, 50 posto vijesti u hrvatskim medijima zapravo vijesti Hine koju kasnije prepisuju mnogi portali i ostali mediji", istaknuo je. Naglasio je i kako u Hrvatskoj ne postoji nikakva medijska strategija - nije ju, kaže, donijela prethodna vlast, a nova vlast se "u svom tretiranju medija kao ratnog plijena" ne obazire na upozorenja europskih institucija što je, prema Lekovićevim riječima, "bezobrazluk i nedostatak političke kulture".

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković ocijenila je da su posljednji potezi vlasti "desant na medije" i povratak u ratne 1990-te godine, što je nazvala vrlo zabrinjavajućim. Znakovitim smatra da su u prijedlogu ovogodišnje državnog proračuna gotovo u potpunosti ukinuta izdvajanja za neprofitne medije, ustvrdivši kako je došlo vrijeme da javnost i građani trebaju štititi kritičko razmišljanje i novinarstvo, ali da ipak vjeruje kako sloboda medija "neće šutke pasti".

Čačinović: Oni koji odlučuju odlučili su se za Bujanca, a ne Mirjanu Rakić

Predsjednica hrvatskog PEN centra Nadežda Čačinović rekla je da se posljednji događaji oko HRT-a i spomenutog Vijeća mogu na simboličkoj razini opisati kao da su se "oni koji odlučuju odlučili za Bujanca, a ne za Mirjanu Rakić".

Oštra reakcija predsjednika HND-a, izvršne direktorice GONG-a i predsjednice hrvatskog PEN centra uslijedila je nakon što je Vlada u utorak dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te Saboru predložila da zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza smijeni sve članove Vijeća.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izvješću je zamjerio izostanak potpunih podataka da su Vijeće i Agencija ispunili zakonske obveze i obveze iz programa rada. Izvješću je zamjereno i da ne spominje kako je na HRT-u proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe temeljem Zakona o HRT-u, kao ni podatak da je članica Vijeća Gordana Simonović od svibnja 2013. do prosinca 2014. bila u sukobu interesa jer je protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti – članice Vijeća i članice Upravnog vijeća Hine.

"To je svojim mišljenjem i odlukom utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a Vijeće je bilo dužno izvijestiti Vladu', naglasio je Hasanbegović u četvrtak na sjednici Vlade.

Na prijedlog Vlade u četvrtak je reagiralo i Vijeće, priopćivši kako je kontinuirano upozoravalo HRT na obvezu uvođenja i primjene alokacije indirektnih troškova proizvodnje programa, odnosno na odvajanje prihoda i rashoda nastalih obavljanjem javne djelatnosti od komercijalne.

Što se pak tiče navoda o sukobu interesa članice Vijeća za elektroničke medije, Gordane Simonović, u Vijeću napominju kako je Sabor na Vladin prijedlog Gordanu Simonović 2012. imenovao za članicu Upravnog vijeća Hine iz reda medijskih stručnjaka, a u svibnju 2013. imenovana je za članicu Vijeća za elektroničke medije. U prosincu 2014. Gordana Simonović razriješena je dužnosti članice Upravnog vijeća Hine na vlastiti zahtjev, istaknulo je Vijeće.

chevron-right