Umišljenom hitnosti protiv redovne procedure

07. ožujka 2016.

Apel Centra za mirovne studije Vladi RH: Povucite iz procedure izmjene Zakona o obrani i Zakona o nadzoru državne granice!

Poštovane i poštovani!

Centar za mirovne studije još jednom poziva Vladu RH da odmah povuče iz procedure izmjene Zakona o obrani i izmjene Zakona o nadzoru državne granice. Ne samo da su navedeni zakonski prijedlozi protivni Ustavu RH, već ih je Vlada nezakonito uvrstila u hitnu proceduru, očito želeći izbjeći kvalitetnu saborsku raspravu o ovim važnim izmjenama zakona pod izlikom humanitarne izbjegličke krize.

Izmjene navedenih zakona ciljaju isključivo na militarizaciju aktualne humanitarne krize i guranje Hrvatske u svojevrsnu euro-balkansku vojnu krajinu. Tim potezom se ne doprinosi okončanju humanitarne krize, već upravo suprotno, dodatnom rasplamsavanju sukoba i radikalizaciji. Ukoliko ne dođe do povlačenja ovih prijedloga izmjena zakona, Centar za mirovne studije zatražit će ocjenu ustavnosti navedenih zakona.

CMS upozorava da je Vlada također prekršila Zakon o pravu na pristup informacijama, članak 11. koji obavezuje Vladu da provede savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o izmjenama zakona. Bez obzira na hitnost procedure, Vlada je bila obavezna provesti barem minimalno savjetovanje sa zainteresiranom javnosti. Očito je da Vlada zazire od javne rasprave kako bi što lakše progurala protu-ustavno zakonodavstvo u zakonodavni poredak Hrvatske.

Izbjeglice nisu ratna prijetnja i Hrvatska nije u ratnom stanju, nego je zemlja koja svojim, ne samo vojnim kapacitetima, već i pristupom razvojne suradnje može i mora raditi na integraciji, humanitarnom zbrinjavanju i tranzitu izbjeglica.

Za sve dodatne informacije stojim na raspolaganju.

Srdačno,

Danela Žagar

Centar za mirovne studije

Inicijativa za podršku izbjeglicama "Dobrodošli"

chevron-right