Noćni marš - Osmi mart

04. ožujka 2016.

„Borimo se svakog dana, cijele godine, a ne samo osmog marta. Borimo se da nam ne oduzmu stečena prava, borimo se da ostvarimo i ona prava koja nam pripadaju, a koja nam se svakodnevno uskraćuju. Borimo se za sebe, borimo se za sve one koje se želi zatočiti na marginama ovog društva.

Feministička borba za prava žena ne dopušta predah, pogotovo ne sad kad su ponovno na meti sve otvorenijih napada seksualna i reproduktivna, radnička prava žena, a nasilje nad ženama i dalje je sveprisutno, prešutno odobravano te u porastu. Feministički je prepoznato da se u ovome trenutku stvara novi mit“, pišu organizatorice prosvjeda u svojemu pozivu koji u cijelosti možete pročitati i preuzeti u prilogu.

Prosvjednu akciju Noćni marš – 8. mart organizira cijeli niz inicijativa i relevantnih organizacija civilnog društva: Inicijativa Preuzmite odgovornost za ubojstva žena, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, HollaBack! Hrvatska, Ženska soba – Centar za seksualna prava, a akciju podržavaju: Centar za mirovne studije, BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, MAZ - Mreža antifašistkinja Zagreba, LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta 'AUT', Centar za ženske studije, K-zona, Mreža mladih Hrvatske, Zelena akcija, Trans Aid, SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, B.a.B.e., Direktna demokracija u školi, Zagreb Pride, Udruga za zaštitu prava zrelih žena.

 „Pozivamo vas stoga sve – žene, radnice, sestre, majke, bake, lezbijke, aktivistkinje, vas koje ste preživjele nasilje, sve vas koji se protiv nasilja borite, sve koji prepoznajete da je ovo trenutak u kojemu se treba reći dosta prije nego bude prekasno – da se ove godine odazovete Osmomartovskom noćnom maršu", pišu u pozivu organizatorice.

Marširamo u utorak, 8. ožujka od 18 sati. Okupljamo se u Parku kralja Petra Krešimira IV i krećemo prema Zrinjevcu.

chevron-right