Svi se slažu o važnosti obrazovanja, ali ne konkretno

05. studenoga 2015.

Sustav obrazovanja treba modernizirati, građanski odgoj i obrazovanje treba uvesti u škole, a prioritet za financijska ulaganja su stručna usavršavanja nastavnika – zaključak je predstavljanja i sučeljavanja izbornih programa koalicija i stranaka održanih 2.11.2015. u Novinarskom domu. U  organizaciji GOOD inicijative, sučeljavanje je moderirala Julie Veble Mikić, debatna sutkinje i trenerica, a sudjelovali/e su Gordana Rusak (MOST), Ivan Buljan (ORaH), Josip Kregar (Uspješna Hrvatska), Jelena Pavičić Vukičević (Koalicija rada i solidarnosti), Dušan Cvetanović (Živi zid), Roko Andričević (Hrvatska raste), Olivera Majić Jurković (Domoljubna koalicija) te Jadranka Sabljak, HDSSB, dok se IDS-DDI ispričao zbog nedolaska.

Uvodni dio u obliku kratkog videa u produkciji Blanka – filmskog inkubatora dostupan je ovdje, a integralna snimka u trajanju od 2 sata dostupna je na Youtube kanalu GOOD Inicijative dok skraćeni video prilog u produkciji Televizije student dostupan je na Vimeo kanalu.

Na pitanje o tome trebaju li stranke nastaviti s cjelovitom kurikularnom reformom i provedbom Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije, svi su se složili da se radi o važnom procesu. „Vrijeme je da prestanemo s ideološkom podjelom Hrvatske, na lijevu i desnu stranu. Smatramo da bez obzira na pobjedu bilo koje opcije, s provedbom strategije i kurikularnom reformom treba nastaviti“, naglasila je Jelena Pavičić Vukičević iz Koalicije rada i solidarnosti. Domoljubna koalicija pak smatra da je dosada bilo puno strategija te da se treba nastaviti raditi na onoj reformi koju su oni započeli provoditi od 2009. do 2012. godine. Gordana Rusak, iz MOST-a ne slaže se s time te je napomenula kako na području kurikularne reforme nije puno napravljeno od 1958. godine.

Na pitanje o tome treba li i, ako da, na koji način kvalitetno i sustavno uvesti građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u škole, Olivera Majić Jurković iz Domoljubne koalicije izjavila je kako bi te „sadržaje trebalo uvesti u općeobrazovni i strukovni dio. Protiv sadržaja nikad nismo bili“. Josip Kregar ispred Uspješne Hrvatske smatra da GOO treba biti prilagođen uzrastu onih učenika kojima treba usaditi određena znanja i vještine: „U nastavu građanskog odgoja treba uključiti neformalne oblike obrazovanja. Što se tiče srednjih škola, građanski odgoj treba biti uveden kao obvezni predmet.Ivan Buljan iz ORaH-a smatra kako je građanska kompetencija izrazito ključna za učenike te je naglasio stav da GOO treba uvesti u škole, a vjeroanuk izostaviti: „Postoje kontradiktornosti unutar obrazovnog sustava  - građanski odgoj podučava određene vrijednosti, a u udžbeniku biologije rečeno je da je homoseksualnost bolest. Treba educirati nastavnike u ovom području“. S druge pak strane Jadranka Sabljak iz HDSSB-a smatra da GOO treba školama jednako kao i vjeronauk - prema njoj, radi se o odluci i želji učenika i roditelja.

Kada se radi o financiranju obrazovanja i povećanju proračuna, svi predstavnici složili su se da je proračun oskudan, da mu treba povećanje, posebno u odnosu na stručno usavršavanje nastavnika, besplatne udžbenike te prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola, no nije bilo puno jasnih odgovora na pitanje koliko točno i kako. Dušan Cvetanović napomenuo je da su za Živi zid obrazovanje i zdravstvo najvažniji sektori: „Dodatna sredstva mogu se pronaći povlačenjem novaca koje trošimo na vojnike u Afganistanu te reformiranjem javne uprave i rješavanjem uhljeba. Kada bi postojala politička volja, sredstva bi se mogla naći“. S druge strane, Jelena Pavičić Vukičević iz Koalicije rada i solidarnosti ističe da se povećanje proračuna za udžbenike i druge potrebe može pronaći u rezanju proračunskih sredstva za političke stranke. Roko Andričević iz koalicije Hrvatska raste istaknuo je: „S povećanjem budžeta svi se slažemo. U naredne četiri godine, očekuje se veći prilijev sredstava“.

Nedostajalo je argumentirane rasprave, zaključila je na kraju Anastazija Stupar iz Hrvatskog debatnog društva ocjenjujući argumentaciju, stil i način komunikacije sudionika:. „Iako pitanja sugeriraju konkretne odgovore, imali smo dosta situacija da nije bilo odgovora na pitanje ili se informacija nije potkrijepila primjerom“.

Provjerenost činjenica iznesenih u sučeljavanju dostupna je na Faktograf.hr.

chevron-right