Nevladine udruge pozvale EU da otvori granice izbjeglicama

12. rujna 2015.

U povodu obilježavanja Dana solidarnosti s izbjeglicama "refugeeswelcome" diljem Europe, nevladine udruge u subotu su na Trgu Europe izrazile nezadovoljstvo sporim i neodgovarajućim odgovorom Europske unije na humanitarnu krizu, pozivajući na otvaranje granica izbjeglicama koje bježe iz ratom zahvaćenih područja.

Tridesetak aktivista Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Centra za mirovne studije (CMS), Društva Afrikanaca u Hrvatskoj, Inicijative No border, Udruge KOMA, Prava na grad, nogometnog kluba Zagreb 041 i Zelene akcije izvjesili su transparente "Otvorite granice, izbjeglice dobrodošle", "Bez granica, bez nacija" i "Nitko nije ilegalan". Na taj su način upozorili kako EU već dugi niz godina na migracijska kretanja odgovara sve većom kriminalizacijom, zatvarajući svoje granice i gradeći neprobojnu tvrđavu.

Julija Kranjec iz CMS-a rekla je kako je krajnje vrijeme da EU, osobito zemlje članice s kolonijalnom poviješću i poviješću vojnih intervencija na Bliskome istoku, preuzmu povijesnu, moralnu i političku odgovornost za goruće krizno stanje. "Apeliramo na eurozastupnike i institucije EU, Europsku komisiju i Europski parlament da u skladu s temeljnim vrijednostima mira, ekonomske sigurnosti i jedinstva na kojima počivaju revidiraju Zajedničku europsku politiku azila, koja bi osigurala legalan i siguran dolazak i ulazak izbjeglicama u EU", kazala je Kranjec.

To se, navela je, prvenstveno treba učiniti kroz liberalizaciju vizne politike i otvaranje međunarodnog koridora, koji nije rizičan i koji bi osigurao prolaz izbjeglica bez pogibelji. Smatra i da članice EU trebaju propitati (ne)funkcioniranje Dublinske uredbe, koja sprječava izbjeglice u kretanju do željenih sigurnih zemalja, kao i sustav izgradnje nadzora granica, kontrole i detencijskih centara. Uz to, ističe Kranjec, EU bi se trebala usmjeriti na kreiranje dugoročnih rješenja za socijalnu, kulturnu i ekonomsku integraciju izbjeglica.

Kranjec je dodala kako su se udruge organizirale i kako bi izrazile solidarnost s izbjeglicama, te poručile da se u EU i društvu treba borili protiv ksenofobije i rasizma u društvu.

Maruška Mileta iz Zelene akcije naglasila je da sami građani, umjesto zemalja EU, organiziraju pomoć izbjeglicama. "EU, umjesto da šalje pomoć, zatvara granice", kazala je, napominjući da su hrvatski građani proteklih mjeseci organizirali humanitarne akcije kako bi iskazali solidarnost s izbjeglicama zatečenim u Srbiji i Mađarskoj.

Nigerijac Princ Wale Soniyiki iz Društva Afrikanaca u Hrvatskoj, koji je i sam bio izbjeglica, pozvao je na solidarnost i pomoć izbjeglicama, rekavši da su to ljudi koji bježe iz ratom pogođenih područja. "U ime humanosti Hrvatska im treba otvoriti vrata. Iz osobnog iskustva znam kako im je i Hrvatska i EU im trebaju dati priliku kakvu sam i ja dobio", kazao je.

chevron-right