Naučimo biti veliki

07. rujna 2015.

Organizacije civilnog društva, okupljene u GOOD inicijativu, već nekoliko godina provode kampanju za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole. Tijekom ove godine, GOOD inicijativa je, uz potporu Mreže fondacija Otvoreno društvo, odlučila pokrenuti javnu kampanju za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole pod nazivom „NAUČIMO BITI VELIKI“.

Cilj kampanje je informirati o građanskom odgoju i obrazovanju te potaknuti odgovorno uključivanje svih ključnih aktera (učitelja i nastavnika, učenika i roditelja) u javnu raspravu kako bi u škole sustavno bio uveden kvalitetan Kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja.

Javna kampanja osmišljena je na temelju podataka dobivenih iz dvaju velikih istraživanja provedenih tijekom 2015. godine, a koji su ispitivali stavove građana o njihovim pravima i sudjelovanju u političkom odlučivanju (rezultati dostupni ovdje), a drugo se bavilo ispitivanjem srednjoškolaca – maturanata srednjih škola o građanskim kompetencijama.

Kroz javnu kampanju, planira se provedba niza aktivnosti:

  1. promotivni video spotovi koji će se emitirati na televizijskim postajama, ali će biti i objavljeni na društvenim mrežama – šest spotova bave se sa šest ključnih dimenzija građanskog odgoja i obrazovanja (društvena, ljudsko-pravna, politička, gospodarska, ekološka i interkulturalna) – spotovi su dostupni na Youtube kanalu GOOD inicijative:

 

  1. paketi za škole: svaki paket za škole će sadržavati plakat koji se može postaviti u školu, kao i letke koji sadrže osnovne informacije o građanskom odgoju i obrazovanju

 

  1. pokretanje stranice naucimobitiveliki.goo.hr na kojoj će biti dostupne detaljne informacije o kampanji, načinima uključivanja u kampanju, kao i detaljno opisanih šest dimenzija koje građanski odgoj i obrazovanje obuhvaćaju.

Kreativni koncept kampanje osmislila je reklamna agencija Bruketa&Žinić OM iz Zagreba.

Osim navedenih aktivnosti namijenjenih široj javnosti, GOOD inicijativa planira tijekom ove i sljedeće godine provesti niz aktivnosti koje uključuju organiziranje okruglih stolova, konferencija te sastanaka s različitim dionicima kako bi ih informirali o važnosti kvalitetnog uvođenja građanskog odgoja u škole.

chevron-right