Ustavno–izborni „džepni kalendar“

26. kolovoza 2015.

Dok parlamentarna većina može utjecati na izbor mjeseca u kojem će se održati nadolazeći parlamentarni izbori, sam datum izbora odredit će Predsjednica RH.

Izbore za Hrvatski sabor, kako to Ustav određuje, raspisuje Predsjednica RH koja bira datum izbora, pojednostavljeno, najranije 30, a najkasnije 60 dana od isteka mandata ili dana (samo)raspuštanja Hrvatskoga sabora.

Mandat saziva Sabora traje točno četiri godine od konstituiranja, a to se u slučaju ovog sedmog saziva dogodilo 22. prosinca 2011. godine. Ukoliko bi se izbori raspisali istovremeno s istekom mandata, tj. 22. prosinca 2015., onda bi se izbori mogli održati najranije 22. siječnja, a najkasnije 20. veljače 2016. godine.

Druga je opcija raspuštanje Sabora prije isteka mandata, o čemu odlučuje većina svih saborskih zastupnika, nakon čega Predsjednica RH može pristupiti raspisivanju izbora, tj. definiranju datuma najranije za 30, a najkasnije za 60 dana. U tom slučaju, radilo bi se de jure o prijevremenim izborima, kao i u prethodnim situacijama, a što je još 2010. utvrdio Ustavni sud u Izvješću o primjeni članka 5. Ustavnog zakona za provedbu Ustava Republike Hrvatske.

chevron-right