Visia Croatica, nevladine i braniteljske udruge protiv privatizacije Imunološkog

08. srpnja 2015.

Nakon Vladine odluke da se odbije ponuda društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja Imunološkog zavoda i raspiše novi natječaj predstavnici više nevladinih i braniteljskih udruga održali su u srijedu prosvjedni skup na Markovu trgu kako bi upozorili na daljnje uništavanje Imunološkog zavoda i pozvali Vladu da ne ide u njegovu privatizaciju.

"Danas smo se ovdje okupili da tišinom upozorimo Vladu i građane da je na djelu namjerno uništavanje Imunološkog zavoda i da zatražimo od Vlade, koja je već odbila društvo Visia Croatica i građane koji stoje iza njega, da je dužna spasiti Imunološki i da ne smije ići u privatizaciju", kazao je Đuro Lubura iz društva Visia Croatica.

Ako bi bilo koji pojedinac postao vlasnikom Imunološkog zavoda, to bi dovelo do uništenja dobrovoljnog davalaštva krvi, ustvrdio je Lubura.

Dodao je kako na prosvjed nisu pozvani predstavnici sindikata Imunološkog zavoda jer su oni navodno rekli da nemaju ništa protiv privatizacije.

Sindikat se u svojim javnim istupima dosad protivio privatizaciji Imunološkog zavoda, te je bio i protiv ponude Visie Croatice, smatrajući da je ona samo paravan da Zavod zaobilaznim putem završi u privatnim rukama.

"Mislimo da Imunološki zavod mora ostati u rukama hrvatske države, a ako ne onda u vlasništvu velikog broja hrvatskih građana", istaknuo je Lubura te najavio ponovnu ponudu Visie Croatice na budućem natječaju.

Poručio je kako nemaju pravo odustati radi desetak tisuća građana koji su ih podržali, a ako ne uspiju novac će vratiti građanima jer se on nalazi na računu. Kazao je kako su dosad primili tek jedan zahtjev za povratom novca, a svakodnevno im stižu nove uplate.

Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.b.e izjavila je da "tamo gdje je javni interes prestaje ideologija", a za tako važnu instituciju kao što je Imunološki zavod nedopustivo je da dođe u privatne ruke.

"To je krv hrvatskih građana i građanki za svoje bolesne i životno ugrožene sugrađane. Ovdje se pokazalo da Vlada nema sluha za javni interes i misli na neke svoje osobne interese i interese kapitala", rekla je Sarnavka.

Ponovit će se "slučaj Kamensko", tvrdi Sarnavka, međutim, ovdje se radi o ustanovi koja ima daleko veću važnost za sve.

Koordinator braniteljskih udruga Vlado Marić rekao je kako Visia Croatica okuplja veliki broj branitelja koji su došli dati potporu Imunološkom da se spriječi daljnja privatizacija koju planira Milanovićeva vlada.

"Ovdje su branitelji od Dubrovnika do Vukovara, želimo zaustaviti divlju privatizaciju i ne slažemo se sa ciljevima koje je postavila Vlada", kazao je Marić.

Među prosvjednicima su bili i vođe braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici Đuro Glogoški i Josip Klemm.

Vlada je proteklog četvrtka odbila ponudu društva Visia Croatica i zadužila Državni ured za upravljanje državnom imovinom da odluku o novom natječaju za Imunološki pripremi u roku 30 dana.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tada je rekao da je Ministarstvo gospodarstva nakon analize ponude Visie Croatice obavilo konzultacije s Upravom i sindikatom Imunološkog zavoda, a oni su zaključili da takva ponuda sigurno ne može dugoročno osigurati opstojnost Zavoda.

Bez obzira što ponuda zadovoljava sve formalne uvjete, pokazala je "prilične nedorečenosti i nepoznanice u sadržaju plana poslovanja, ulaganja i razvoja", a rješenja Visie Croatice su "neodrživa i pripadaju nekim prošlim vremenima", kazao je Vrdoljak.

chevron-right