Sindikati i udruge: dovoljno potpisa za "referendum o referendumu"

14. lipnja 2015.

Prikupljen je dovoljan broj potpisa za raspisivanje «referenduma o referendumu», ustvrdila je inicijativa 15 sindikata i sedam organizacija civilnog društva točno u ponoć na konferenciji za novinare na zagrebačkom Trgu bana Jelačića s kojeg je točno prije dva tjedna također u ponoć krenula u, kako ju nazivaju, «bitku za spas neposredne demokracije u Hrvatskoj».

Sindikati i udruge: dovoljno potpisa za "referendum o referendumu" 1
izvor: Inicijativa "Za referendum" FB

Potpisa je prikupljeno dovoljno za oba pitanja koja se tiču izmjene Ustava i Zakona o referendumu te, podsjetimo, glase:

1) „Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“

2) „Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“

Sindikati i udruge: dovoljno potpisa za "referendum o referendumu" 2
izvor: Inicijativa "Za referendum" FB

«Dva tjedna smo prikupljali potpise u svim gradovima Hrvatske na više tisuća mjesta i sada kada je sve gotovo - možemo reći da smo uspjeli. Naš je prvi cilj bio sačuvati referendum u Hrvatskoj od onih koji ne žele neposrednu demokraciju i koji ne žele da se građani mogu na referendumu usprotiviti štetnim političkim odlukama. Drugi naš cilj bio je olakšati referendum kako bi ubuduće bilo potrebno 200.000 potpisa za raspisivanje referenduma», kazao je jedan od kooordinatora inicijative Željko Stipić iz sindikata Preporod i zahvalio svim građanima koji su sudjelovali u akciji.

Posebno je Stipić i ovaj put istaknuo zahvalu vjernicima, naime, inicijativa je prikupljala potpise čak i po svetištima, dok trgovački centri ovaj put nisu bili od pomoći, a vlast je inicijativu, tvrdi, zastrašivala. Sada je na redu pročišćavanje potpisa kroz idućih mjesec dana, najavio je Mijat Stanić iz Cestarskog sindikata, koji smatra da neće biti previše odbijenih potpisa. Podsjetimo, referendumska inicijativa 15 sindikata i sedam organizacija civilnog društva za raspisivanje "referenduma o referendumu" morala je u dva tjedna prikupiti 381.709 potpisa birača.

podsjetnik - Popis sindikata i organizacija civilnog društva u sklopu inicijative "ZA REFERENDUM! – NEĆETE BEZ NARODA!»

Sindikati:
1.Sindikat hrvatskih učitelja
2.Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara
3.Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske
4.Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja
5.Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod
6.Nezavisni cestarski sindikat
7.Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske
8.Opći sindikat Ministarstva unutarnjih poslova 9.Sindikat prometnika vlakova Hrvatske
10.Radnički sindikat HZMO-a
11.Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske 
12.Sindikat radnika hrvatskih cesta i autocesta 
13.Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske
14.Sindikat zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju
15.Sindikat obrazovanja EU 21

Organizacije civilnog društva:
1.Pravo na grad
2.Centar za mirovne studije
3.Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (
BRID)
4.Zelena akcija
5.Savez udruga Klubtura
6.Mreža mladih Hrvatske
7.Hrvatski savez Stanara - Građana EU

chevron-right