Još koji dan za potpise za "referendum o referendumu"

11. lipnja 2015.

Za svako od dva referendumska pitanja prikupljeno je po 315.000 potpisa, pohvalila se u četvrtak 11. lipnja inicijativa 15 sindikata i sedam nevladinih organizacija civilnog društva, koja traži raspisivanje "referenduma o referendumu". Još su bila ostala tri dana za prikupljanje potrebnih 381.709 potpisa po pitanju pa su koordinatori Inicijative pozvali građane da se svakako uključe u «borbu za spas neposredne demokracije».

«Ne sačuvamo li referendum, ostat ćemo bez alata kojim možemo sačuvati građane od privatizacije zdravstva, rasprodaje voda, šuma, otoka i puno loših političkih odluka», poručio je jedan od koordinatora Inicijative Željko Stipić iz sindikata Preporod, koji smatra da će potreban broj potpisa biti i premašen.

Osvrnuvši se na ritam potpisivanja, izdvojio je kao «rekordera» Split koji je sa 16.000 prikupljenih potpisa samo u gradu devetog dana prešao 10 posto biračkog tijela te je pored aktivista Živog zida posebnu zahvalnicu odaslao Katoličkoj crkvi i biskupima, koji su velikodušno prionuli pozivanju vjernika da podare Inicijative potpise za referendum o referendumu.

Kolega mu Vilim Ribič iz Matice sindikata osvrnuo se na komentare u medijima da građani na referendumu mogu donijeti pogrešne odluke i pritom nekako uspio ustvrditi da građani dosad nisu donijeli niti jednu pogrešnu odluku na referendumu: «U njihovo ime i na njihov račun donesena je ogromna količina pogrešnih i krivih odluka, o čemu svjedoči kvaliteta života većine građana. Politika je permanentno griješila pa je beskrajno važno da se zaštiti institut referenduma i da građani imaju priliku u svoje ime i za svoj račun donositi ključne odluke».

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije poručio je da riječ o momentu u kojem građani mogu uspostaviti neku vrstu kontrole nad političkim grupacijama, elitama: «Ne smijemo dopustiti da izgubimo ovaj važan instrument jer tako degradiramo našu političku kulturu i imat ćemo vlast koja neće biti odgovorna nikome i kojoj će jedino biti bitno da poduzima korake koji su interesu građana u posljednjih par mjeseci svojega mandata».

chevron-right