"Vlada (i dalje) nudi neadekvatna rješenja za dug autocesta"

11. lipnja 2015.

Iako Inicijativa «Ne damo naše autoceste» pozdravlja ukidanje društva ARZ i davanje te imovine na upravljanje HAC-u radi objedinjavanja usluga, organizacijskih struktura i resursa te ujednačavanja razine kvalitete pruženih usluga, ima niz zamjerki na račun Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestama i povodom Nacrta prijedloga Zakona o postupku razduživanja strateških trgovačkih društava Hrvatske autoceste d.o.o i Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. privatizacijom trgovačkog društva Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.d.

U postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću povodom spomenutog Nacrta prijedloga Zakona Inicijativa 'Ne damo naše autoceste' predala je svoje komentare te kritizirala prijedlog zakona, baš kao i cijeli plan otplate kreditnih zaduženja putem privatizacije poduzeća HAC-ONC d.d. Riječ je, kako tvrdi Inicijativa, o neadekvatnim rješenjima za dug autocesta, koja ujedno ne nude odgovarajući model upravljanja autocestama koje su i po Zakonu o cestama javno dobro u općoj upotrebi.

Također, Inicijativa podsjeća da je Ustavni sud obvezao Vladu da u slučaju pokretanja novog postupka za sklapanje istog ili bitno sličnog pravnog posla od kojeg je Vlada prethodno bila odustala, uvaži činjenicu da je riječ o odluci za koju birači smatraju da bi trebala biti donesena na referendumu.

Komentare inicijative «Ne damo naše autoceste» možete ovdje pročitati u cijelosti.

chevron-right