Europski parlament odgodio raspravu i glasanje o TTIP-u

10. lipnja 2015.

Nakon odgode glasovanja o TTIP-u, Europski parlament odgodio je i raspravu o preporukama Europskoj komisiji za pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz odgodio je dan ranije glasovanje o preporukama nakon što su socijalistički zastupnici zatražili da se u tekstu rezolucije ne spominje ISDS odnosno mehanizam za rješavanje sporova između privatnih investitora i država, koji bi mogao omogućiti velikim korporacijama da zaobiđu sudove država članica u slučajevima kad podižu tužbe jer smatraju da su im ugrožene investicije.

Prema poslovniku, šef EP-a može odgoditi glasovanje kad ima previše amandmana na neki tekst kao što je ovdje bio slučaj. Sljedeći sastanak Odbora za međunarodnu trgovinu, koji bi trebao razmotriti 116 amandmana podnesenih na tekst i predložiti koji od njih mogu ići na glasovanje na plenarnoj sjednici, predviđen je 15. i 16. lipnja u Bruxellesu.

Dok socijalisti traže da se iz TTIP-a (Transatlantsko trgovačkog i investicijskog partnerstva), izbaci mehanizam za rješavanje sporova između investitora i država i time uvjetuju svoju potporu rezoluciji, Europska pučka stranka se slaže sa zahtjevom da se traži reformu tog mehanizma, a ne njegovo ukidanje.

chevron-right