Reforma javne uprave - nacionalni interes preko političkih podjela

08. lipnja 2015.

Na klupama saborskih zastupnika i zastupnica napokon se nalazi Strategija razvoja javne uprave za razdoblje do 2020. godine jedan od ključnih dokumenata za provedbu Nacionalnog programa reformi i Sporazuma o partnerstvu s Europskom unijom o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova, gdje je čak 88 milijuna eura predviđeno za provedbu reformskog programa Pametna administracija, ističu organizacije civilnog društva, sindikati i akademska zajednica u otvorenom pismu saborskim zastupnicima i zastupnicama povodom Strategije razvoja javne uprave do 2020. godine, koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Naglašavamo da se prijedlog ove Strategije pojavljuje u posljednjoj godini mandata ove Vlade, što znači da provedba ovisi o spremnosti svih političkih opcija da preuzmu odgovornost za preuzete obveze spram EU te postizanje ciljeva do 2020. godine. 

Nije potrebno naširoko obrazlagati da bez djelotvorne javne uprave nema ni demokratskog, pravednog društva ni održivog konkurentnog gospodarstva. Dosadašnja zaostajanja u učinkovitom pružanju javnih usluga i kvaliteti zakonodavstva nužno je nadoknaditi u narednih pet godina i zatvoriti dug iz razdoblja pregovora s EU kada ova ključna reforma nije sustavno provedena što je prepoznala i Europska komisija koja na njoj sada inzistira.

S obzirom na to da jr poslodavcima, sindikatima, civilnom društvu te akademskoj zajednici itekako stalo da se ova Strategija uistinu i provede, u proteklih smo godinu dana kritički nastupali, ali i doprinijeli doradi Strategije za koju smatramo da je, unatoč određenim slabostima,  dovoljno kvalitetna podloga za saborsku raspravu o sveobuhvatnoj reformi.

Strategija nudi problemski intoniranu sliku javne uprave i definira tri glavna pravca razvoja javne uprave:
(1) poboljšanja upravnih postupaka i poslovnih procesa
(2) upravljanje kadrovima koje će podržati rad i razvoj motiviranih, kompetentnih i djelotvornih službenika
(3) bolja organizacija upravnog sustava, uključujući i kritično pitanje funkcionalnog povezivanja i restrukturiranje lokalne i područne samouprave

Posebno nam je drago da je Vlada uvažila naš prijedlog da se Strategija uputi u Sabor na usvajanje kako bi zadobila potreban demokratski legitimitet. Stoga Vam se obraćamo, kao zastupnicima građana najrazličitijih političkih svjetonazora, s apelom da odgovorno i temeljito razmotrite ovu Strategiju te da joj, uz primjedbe i dopune koje smatrate nužnima, date zeleno svjetlo i vjetar u leđa.

Apeliramo da Sabor ovu Strategiju usvoji većinom glasova uz kvalitetnu raspravu te uvažavanje mogućih amandmana koji mogu pridonijeti njezinu poboljšanju. Također predlažemo da Sabor uz Strategiju donese i posebnu Deklaraciju o razvoju javne uprave u kojoj će reformu javne uprave prepoznati kao strateški projekt Republike Hrvatske koji nadilazi stranačke sukobe i razlike, a od svake sljedeće Vlade zahtijeva najvišu razinu odgovornosti i temeljitost u provedbi.

U svrhu stručnog i višestranačkog nadzora nad njezinom provedbom od Hrvatskog sabora očekujemo da osnuje zasebno radno tijelo - Pododbor za razvoj javne uprave Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav ili pak Nacionalno vijeće za dobro upravljanje koje će uz zastupnike uključiti i relevantne stručnjake.  

Podsjećamo na politički dogovor postignut između pozicije i opozicije u vezi ulaska RH u EU, uvjereni da ova tema danas zaslužuje jednaku razinu odgovornosti svih političkih aktera.  Vaš glas za Strategiju razvoja javne uprave do 2020. godine Vaš je glas za Hrvatsku koja ima demokratsku i održivu budućnost!

Potpisnici otvorenog pisma:

Dragan Zelić, predstavnik GONG-a i koalicije Platforma 112 – za Hrvatsku vladavine prava
Domagoj Račić, predsjednik Upravnog odbora Akademije za politički razvoj
Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske
Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata
Vilim Ribič, predsjednik Matice hrvatskih sindikata
dr. sc . Dubravka Jurlina Alibegović, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb
dr.sc. Krešimir Petković, predstojnik Odsjeka za javne politike, menadžment i razvoj Fakulteta političkih znanosti
prof. dr.sc. Ivan Koprić, predsjednik Instituta za javnu upravu

chevron-right