Kako su prošli manjinski izbori 2015. godine?

03. lipnja 2015.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je na svojim internetskim stranicama informaciju o rezultatima manjinskih izbora održanima u nedjelju 31. svibnja na kojima je 13,5 posto birača, pripadnika 19 nacionalnih manjina biralo članove 288 manjinskih vijeća i 173 manjinska predstavnika u svim županijama i dvjestotinjak gradova i općina.

Bili su to četvrti manjinski izbori u Hrvatskoj, a i sve prethodne pratio je slab odaziv birača dok izbori za tursku nacionalnu manjinu – s obzirom na to nije bilo kandidatura, nisu održani, a iz objavljenih podataka je vidljivo da je zanimanje za izbore bilo vrlo različito.

Manjinska vijeća birana su u gradovima i općinama gdje pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika dok je na razini županije ta granica 500 pripadnika.

Podsjetimo, manjinska vijeća u županijama i u Zagrebu imaju 25 članova, gradska 15, općinska 10, a u jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formiralo manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, bira se predstavnike manjina.

Na stranicama Državnog izbornog povjerenstva može se vidjeti detaljne rezultate, a o djeliću atmosfere samog izbornog dana možete čitati u reportaži portala forum.tm, koji je obišao zagrebački kvart Peščenicu.

chevron-right