«Institut referenduma treba sačuvati u rukama građana»

Zaglušujuće bučeći ispred Banskih dvora uz veliki transparent s natpisom «Milanoviću, ne osvećuj se!» uoči početka sjednice Vlade aktivisti referendumske inicijative ‘Nećete bez naroda!’ održali su prosvjednu akciju kako bi premijera i ministre podsjetili da nije nimalo ugodno kada te netko nastoji onemogućiti u odlučivanju, a sve to povodom Vladine namjere da zabrani prikupljanje potpisa za referendum na javnim mjestima.

«Ova vlast nastoji oduzeti instrument koji je građanima glavni način kontrole njihovog rada. S obzirom da je prije pet godina u Saboru tada zastupnik Zoran Milanović tražio da se smanji broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma na pet posto što iznosi oko 200.000 potpisa, njegov pokušaj ograničavanja referenduma zabranom prikupljanja potpisa na javnim mjestima osveta je građanima. Milanović se osvećuje građanima jer su ga iniciranjem referenduma istjerali na čistac i natjerali da pred narodom brani svoje prijedloge- tzv. outsourcing i prodaju autocesta. U izboru između argumentirane obrane svojih ideja i odustanka od njih Milanović se odlučio povući, ali i osvetiti građanima radi njihovog inzistiranja na polaganju računa. Ovime svakoj vlasti poručujemo: Nećete odlučivati bez naroda!», kazao je jedan od koordinatora Inicijative Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

«Spremni smo spriječiti bilo koju vlast u rasprodaji strateških državnih resursa, bilo da se radi o vodama, šumama ili o javnom zdravstvu. Jedini način na koji to možemo spriječiti je da sačuvamo institut referenduma u rukama građana. Zbog toga ovo je referendum svih referenduma. Pozivamo sve da do 13. 6. potpišu zahtjev za raspisivanje referenduma za oba referendumska pitanja koja predlažemo – prikupljanje potpisa na javnim mjestima i smanjenje njihova broja na 200.000 potpisa», poručio je još jedan od koordinatora Inicijative Željko Stipić iz sindikata Preporod.


izvor: “Za referendum – Nećete bez naroda” (FB)

Referendumska pitanja – izmjena Ustava i Zakona o referendumu

Prvo pitanje koje se tiče izmjene Ustava glasi:
„Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“

Drugo pitanje tiče se izmjene Zakona o referendumu i glasi:
„Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“

Potreban cjelovit zakonodavni pravni okvir za referendum

Valja još jednom podsjetiti da ovdje ipak nije riječ o cjelovitoj promjeni referendumske pravne inicijative jer i dalje ostaje puno stvari koje bi trebalo riješiti i regulirati, primjerice, precizno definirati o kojim se stvarima može odlučivati referendumom. No, sindikati i organizacije civilnog društva nadaju se da bi ova akcija mogla biti poticaj Saboru da krene rješavati sva pitanja o Zakonu o referendumu koja su trebala biti riješena još prije nekoliko godina.

U međuvremenu, raste im potpora i pristiže podrška sa svih strana, a i GONG premda nije dio Inicijative, podržava referendum o referendumu te su njegovi članovi dali svoje potpise i pozvali i građane da podrže ovu Inicijativu uz jasnu poruku: «Dopustite građanima referendume i kvalitetno uredite pravila igre. Građanke i građani, potpišite za referendum! Neka se glas građana čuje!»

Također, valja podsjetiti i na cjeloviti Prijedlog ustavnih i zakonskih promjena za pokretanje i provedbu referenduma od strane građana koji su još 2013. predložili GONG, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Udruga radničkih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Zelena akcija, Pravo na grad i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, uz potporu koalicije Platforma 112.


izvor: “Za referendum – Nećete bez naroda” (FB)

podsjetnik – Popis sindikata i organizacija civilnog društva u sklopu inicijative “ZA REFERENDUM! – NEĆETE BEZ NARODA!»

Sindikati:
1.Sindikat hrvatskih učitelja
2.Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara
3.Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske
4.Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja
5.Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod
6.Nezavisni cestarski sindikat
7.Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske
8.Opći sindikat Ministarstva unutarnjih poslova 9.Sindikat prometnika vlakova Hrvatske
10.Radnički sindikat HZMO-a
11.Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske 
12.Sindikat radnika hrvatskih cesta i autocesta 
13.Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske
14.Sindikat zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju
15.Sindikat obrazovanja EU 21

Organizacije civilnog društva:
1.Pravo na grad
2.Centar za mirovne studije
3.Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (
BRID)
4.Zelena akcija
5.Savez udruga Klubtura
6.Mreža mladih Hrvatske
7.Hrvatski savez Stanara – Građana EU

Leave a Comment!