"Dokazano ubijanje prestravljenih civila" – (ne)časno ponašanje

03. lipnja 2015.

Ako se Viteško alkarsko društvo Sinj (VAD) ne distancira od člana Skupštine VAD-a Mirka Norca, osuđenoga za ratni zločin, predsjednica Republike i predsjednik Vlade trebali bi odustati od pokroviteljstava nad Sinskom alkom, pozvali su ove dvije institucije Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP).

«Mirko Norac je  ratni zločinac kojem je dokazano ubijanje prestravljenih civila istjeranih iz skloništa, egzemplarno ubijanje bar jedne žene, da se o drugim zločinima ne govori (Norac je osuđen na sudovima u Hrvatskoj za dva različita ratna zločina). No, Norac je i dalje počasni član Alkarskog društva», upozorili su Documenta i GOLJP u priopćenju upućenom medijima. I podsjetili da su još 24. travnja  otvorenim pismom tražili odustajanje od pokroviteljstava od predsjednice Republike i predsjednika Sabora kao pokrovitelja jubilarne Alke te predsjednika Vlade kao predsjednika Organizacijskog odbora ako se Viteško alkarsko društvo ne distancira od ratnog zločinca Mirka Norca.

Naime, iako je Statutom VAD-a propisano da se odluka o isključenju donosi «ako od redovnog suda ili drugog organa bude pravomoćno osuđen za djelo koje krnji njegov dobar glas», Mirko Norac posljednjih je desetak godina više puta nazivan počasnim članom u raznim medijima – a Alkarsko društvo nije na to reagiralo, ističu organizacije civilnog društva.

No, sada su iz medija, kažu, doznali da se VAD-u obratio Sabor i primio njihov odgovor. "I dok još uvijek očekujemo reakciju predsjednice Republike i predsjednika Vlade, reakcija Viteškog alkarskog društva na javni prosvjed protiv članstva Mirka Norca u udruzi koja uživa ne samo financijsku, nego i neupitnu simboličku podršku državnih vlasti, svela se na to da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac nije počasni nego (valjda obični) član skupštine Društva", kažu u priopćenju.

Tko (ho)će (l)i (i)kada shvatiti moralnu nedopustivost sadašnjeg postupka?

Podsjetimo, mediji su objavili prošlog tjedna da je predsjednik Sabora Josip Leko tražio od VAD-a očitovanje o Norčevu statusu i da je Alkarsko društvo odgovorilo kako Norac nije počasni član, niti počasni alkarski vojvoda, već samo član Skupštine Društva od 1994.
godine i da to nije protivno Statutu VAD-a.

«Sada obznanjeno 'obično' članstvo možda je i još upitnije. Ono znači da je Norac ovlašten sudjelovati u svakidašnjemu radu Društva pa, i u upravljanju njime, a očito Viteško alkarsko društvo smatra da "dokazano ubijanje prestravljenih civila" nije nečasno ponašanje u smislu Statuta VAD-a», ogorčeno upozoravaju Documenta i GOLJP.

Međutim, «valja se nadati da će sinjsko alkarsko društvo (kao i politički i crkveni podržavatelji njegove aktivnosti) jednoga dana shvatiti moralnu nedopustivost svojega sadašnjeg postupka. Do tada preostaje tek pokušaj da se od moralno kompetentnih javnih osoba u Hrvatskoj zatraži bojkot priredbe koja, odlukom organizatora da se solidarizira s Mirkom Norcem, zapravo slavi ratni zločin i sramoti Hrvatsku».

VAD o povlačenju pokroviteljstva Sabora nad alkom: radi se o nesporazumu

Uprava Viteškog alkarskog društva u svojem je priopćenju ranije izrazila veliko iznenađenje i žaljenje zbog odluke Predsjedništva Hrvatskog sabora o povlačenju pokroviteljstva nad 300. obljetnicom čudesne obrane Sinja, ističući da se radi o velikom nesporazumu jer je «pokroviteljstvo nad Sinjskom alkom uvijek imao predsjednik Republike pa ni ovogodišnja Alka ni u čemu nije iznimka.»

Sabor je, podsjetimo, prošloga tjedna povukao pokroviteljstvo, ne zbog Norca, nego zato jer je ocjenilo da je prihvaćanjem pokroviteljstva od strane predsjednice Republike derogirana molba za pokroviteljstvo Sabora. No, alkari napominju da je saborsko Predsjedništvo prihvatilo pokroviteljstvo i da je proslava obuhvaćala niz manifestacija i projekata u kojima su aktivno sudjelovali bivši i aktualni predsjednici Sabora s pozicije pokrovitelja.

Upravni odbor VAD-a izražava i žaljenje što Predsjedništvo Hrvatskoga sabora, ako je imalo ikakvih dilema ili prijepora, nije zatražilo tumačenje postupaka od Grada Sinja i Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske te se nadaju da će nakon iznošenja argumenata ispraviti očigledni nesporazum.

Ovaj tekst je objavljen i zahvaljujući sufinanciranju kroz program "Europa za građane".
"Dokazano ubijanje prestravljenih civila" – (ne)časno ponašanje 1

chevron-right