"Za 'referendum o referendumu' treba 381.709 potpisa"

30. svibnja 2015.

Referendumska inicijativa 15 sindikata i sedam organizacija civilnog društva za raspisivanje "referenduma o referendumu" mora prikupiti 381.709 potpisa birača, kazao je ministar uprave Arsen Bauk.

"Dobar demokratski običaj je da se izvršna vlast ne petlja u pitanja koja se tiču referendumske materije, odnosno, da se ne izjašnjava o samom meritumu. Naša je zadaća da utvrdimo koliko je potrebno potpisa, i to smo danas napravili: 381.709, i da, kada nas Sabor zaduži, pobrojimo je li dovoljno potpisa prikupljeno", kazao je Bauk novinarima u Saboru.

Sindikati i organizacije civilnog društva od danas prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma s dva pitanja: jeste li za to da 200.000 potpisa bude dovoljno za raspisivanje referenduma i jeste li za to da se potpisi mogu prikupljati na svim mjestima na kojima je dopušteno javno okupljanje građana.

"Ono što mogu reći o inicijativi jest da se u jednom dijelu poklapa s prijedlogom Odbora za Ustav o potrebnom broju potpisa. I danas na stranicama Sabora imate točku 'prijedlog promjena Ustava' koji je predviđao upravo to što traži inicijativa, da bude 200.000 potpisa za referendum. I da je HDZ za to glasao, jer nam je potrebna dvotrećinska većina, ne bi bilo potrebe za ovom inicijativom", rekao je Bauk.

chevron-right