Sindikati i udruge kreću u “spašavanje neposredne demokracije” u RH

Točno u ponoć noćas počinje prikupljanje potpisa za referendum o referendumu u organizaciji 15 sindikata i sedam organizacija civilnog društva na središnjim trgovima u Zagrebu, Splitu i Osijeku, a potom i diljem Hrvatske, koje će trajati do 13. lipnja u ponoć, najavila je na konferenciji za medije građanska inicijativa „Za referendum“  poručivši da kreće u „bitku za spas neposredne demokracije u Hrvatskoj“.

Inicijativa je sigurna da neće imati problema s prikupljanjem potpisa za referendumska pitanja upravo o broju i mjestima njihova prikupljanja te su pozvali  i druge sindikate te organizacije civilnog društva i građane da podrže inicijativu, koja je, kako ističu, „u zajedničkom interesu i da se čuje glas naroda, a ne da Ustavni sud i institucije na Trgu svetog Marka odlučuju umjesto nas”.

Popis mjesta na kojima će se prikupljati potpise nalazi se na internetskoj stranici necetebeznaroda.hr, kao i prateći videospot, a od Ministarstva uprave očekuju podatak o potrebnom broju prikupljenih potpisa, koje će se do 13. lipnja u ponoć prikupljati u 86 gradova na 168 lokacija uz sudjelovanje 246 koordinatora. Podsjetimo, Inicijativa traži da se smanji broj potrebnih potpisa na 200.000 te da ih se i dalje može prikupljati na javnim mjestima, a ne samo u uredima državne uprave. Najavili su i da će nakon završetka prikupljanja potpisa, transparentno objaviti troškove i izvore financiranja koji dolaze iz sindikalne članarine te da iza njih ne stoji ni jedna politička opcija.

Što se tiče pitanja upućenih klubovima saborskih zastupnika, jedan od koordinatora Inicijative Željko Stipić iz Sindikata Preporod kazao je da su dobili pozitivne odgovore od HDSSB-a, Hrvatskih laburista- i Kluba HDZ-a, a podržava ih i Nezavisna lista Most. Ustavni sud im je, pak , tvrde, poručio da pitanje koje su mu uputili nije pogodno za ocjenu ustavnosti, a iz SDP-a se nisu očitovali, no zato je Stipić pustio snimku izlaganja šefa stranke Zorana Milanovića u Saboru kada je prije pet godina, doduše, tada u opoziciji, najavio da će kad preuzmu vlast, smanjiti broj potrebnih potpisa birača na pet posto.

Od građana se očekuje da sada daju svoj glas za spas demokracije, poručuju iz Inicijative, a jedan od koordinatora Enes Ćerimagić iz Zelene akcije zaključio je da „građani ovom referendumskom inicijativom i žele javno poručiti da žele odlučivati o pitanjima koja ih se tiču te da referendum bude korektiv vlasti jer se u tome pokazao kao najučinkovitije sredstvo“.

Leave a Comment!