Zaključen popis birača za manjinske izbore

26. svibnja 2015.

Ukupno je upisano 278.932 birača u popis za izbore članova vijeća nacionalnih manjina, odnosno 24.399 birača u popis za izbor manjinskih predstavnika, stoji u rješenju ministra uprave Arsena Bauka, koji je u ponedjeljak 25. svibnja zaključio popis birača za manjinske izbore u nedjelju 31. svibnja na kojima se za 288 vijeća i 173 predstavnika manjina u županijama, gradovima i općinama natječe 6.454 kandidata.

Članove manjinskih vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, podsjetimo, bira se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine, a manjinska vijeća su savjetodavna tijela po pitanju poboljšanja statusa nacionalnih manjina na područjima poput kulture i obrazovanja.

Iako je Vlada raspisala izbore za 314 manjinskih vijeća, za sva nisu pristigle kandidature pa će se u birati samo na njih 288, a zbog istog razloga, od 235 predstavnika nacionalnih manjina birat će se njih 173. Također, umjesto 20 nacionalnih manjina svoje će predstavnike, odnosno članove vijeća birati njih 19 jer, kako piše Hina, za predstavnika turske nacionalne manjine u Zagrebu nije bilo kandidature.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama gdje pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika dok je na razini županije ta granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća broje 25 članova, gradska 15, a općinska 10 članova. Manjinske predstavnike bira se u jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formiralo manjinska vijeća, ali ima najmanje sto pripadnika.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je na svojim internetskim stranicama Podsjetnik za rad biračkih odbora, a više informacija o manjinskim izborima moguće je pronaći i u GONG-ovoj brošuri te edukativnom video spotu.

chevron-right