"Zaustavite nasrtaje religijske prakse u javnim školama!"

25. svibnja 2015.

Informirani medijskim napisima i direktnim obraćanjem glavnih protagonistica skandala oko nametanja katoličke molitve na maturalnoj večeri jedne srednje škole u Kninu, Centar za građansku hrabrost, Centar za mirovne studije, Protogora, GONG i Inicijativa Svi mi za Hrvatsku svih nas uputili su apel Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta za zaštitu prava nastavnica koje su skupile hrabrosti usprotiviti se religijskoj nasrtljivosti u javnoj školi u kojoj rade, kao i učenika i njihovih obitelji koji su diskrimirani prisilom sudjelovanja u obredu religije koju ne prakticiraju.

Udurge u pismu upućenom Ministarstvu, koje prenosimo u cjelosti, podsjećaju da "Ustav Republike Hrvatske propisuje slobodu vjeroispovijesti i drugog stava, kao i jednak položaj i odvojenost svih vjerskih zajednica od države, stoga je nedopustivo da se zaposlenici i učenici jedne javne škole prisiljavaju na sudjelovanje u religijskom obredu, odnosno da se institucija škole i zajednička proslava maturalne večeri zlorabi za grubo religijsko nametanje. Zainteresirani učenici dotične škole i njihovi roditelji, kao i svi ostali građani Republike Hrvatske, u svoje slobodno vrijeme mogu organizirati zajedničko sudjelovanje u religijskom obredu po vlastitoj želji, ali prakticiranje takvog obreda na zajedničkoj proslavi svih učenika i njihovih obitelji nije ništa drugo nego grubo nametanje jedne religijske prakse svima, kao i demonstracija nadmoći i sile najveće religijske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Od samog nametanja katoličkog religijskog obreda svima, još je skandaloznije ono što je uslijedilo nakon što su spomenute nastavnice izrazile svoje negodovanje pozivajući se na Ustavom zajamčenu ravnopravnost svih građana pogrešno povezujući slobodu savjesti s multietničkom zajednicom u kojoj žive i rade. Naime, smatramo da svatko bez obzira na etničko porijeklo i nacionalnost, bez obzira i na religijsku pripadnost drugih članova vlastite obitelji, ima pravo odabrati vlastiti (i)religijski stav i da tu slobodu ispovijesti ne trebamo ograničavati poistovjećivanjem religije i nacije. Bez obzira na to, nastavnice su svakako bile u pravu kad su ukazale na diskriminacijski karakter nametanja katoličkog obreda svima u okviru službene proslave mature nakon čega su uslijedili postupci koje ne možemo ocijeniti drugačije nego kao poziv na javni linč. Naime, na Facebook stranici HDZ-ove mladeži osvanula je poruka kojom se nastavnice lažno optužuje da su se protivile izvođenju državne himne čime ih zapravo žele ocrniti kao svojevrsne „neprijateljice naroda“.

Na katoličkom portalu mir.hr (da, naziv je vrlo ironičan s obzirom na objavljeni sadržaj) tvrdi se kako nastavnice i ravnatelj škole “nadahnuti istinskom komunističkom matricom, koordinirano izvode diverzantske napade“ te im se predbacuje “nedostatak kulture” i “diktatura ateizma”. U istom je tonu i “izvještaj” s maturalne večeri koja je održana 15. svibnja, a na kojoj je svećenik ipak održao blagoslov. Prosvjetare koji su se tome protivili i u ovom se tekstu optužuje da su komunisti, a predbacuje im se i da su za vrijeme molitve ostali sjediti, te tako “na krajnje nekulturan – i za kršćanstvo uvredljiv – način posvjedočili vlastiti intelektualno- društveni doseg” pri čemu su javno objavljena i imena nastavnica što ne možemo protumačiti drugačije nego kao poziv na javni linč. Da stvar bude apsurdnija, navodi se kako su nastavnice i ravnatelj proslavu mature iskoristili za nametanje vlastite ideologije – dakle Crkva još jednom pokazuje svoj cinizam sugerirajući da je svako protivljenje agresivnom nametanju katoličanstva svima – opasna ideologija koju treba eliminirati, dok se samo nametanje katoličanstva kao službene državne religije prezentira kao valjda nešto što je s onu stranu ideologije, dok je zapravo riječ o grubom ideološkom nametanju.

Zbog svega ovoga od vas tražimo da zaštite kako prava nastavnica protiv kojih je usmjeren ovaj govor mržnje, tako i prava svih učenika i njihovih roditelja kojem je suprotno prisiljavanje na sudjelovanje u obredima religije koju ne prakticiraju.

S ovom praksom često se susrećemo pa tražimo i ovom prilikom da svim javnim školama pošaljete upozorenje kako se nikoga ne smije prisiljavati na sudjelovanje u bilo kakvom religijskom obredu i kako se takvi obredi ne smiju održavati u okviru zajedničkog školskog programa i popratnih aktivnosti, već se takvi događaji trebaju organizirati u slobodno vrijeme kako bi u njima bez ikakvog pritiska i bez prisile sudjelovali samo oni koji to uistinu žele.

Također smatramo da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mora propisati i određene mjere kojima bi se sankcionirali oni koji bi se o takvo upozorenje oglušili nastavljajući diskriminacijske prakse nametanja katoličkih religijskih obreda svima", stoji u pismu koje potpisuju Centar za građansku hrabrost i Protagora te CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, CMS – Centar za mirovne studije, GONG i Inicijativa SVI MI – za Hrvatsku svih nas.

chevron-right