Šutnja apsolutne većine zastupnika o TTIP-u i CETI - neznanje ili nemar?

19. svibnja 2015.

Šutnja gotovo 98 posto saborskih zastupnika o CETI i TTIP-u poražavajući su znak neshvaćanja procesa koji određuju budućnost našeg osiromašenog i uvelike obespravljenog društva, upozoravaju priopćenjem građanska inicijativa „Zaustavimo TTIP“ te organizacije civilnog društva BRID, Zelena Akcija i GONG te sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati. Naime, nakon dva poziva tijekom mjesec dana o TTIP-u i CETI očitovalo se svega nekoliko od 151 zastupnika. Ipak, aktivisti im daju šansu i treći put.

Zastupničkim klubovima u Saboru aktivisti su, podsjećaju u priopćenju (koje u cijelosti možete pročitati ovdje), u petak 16. travnja uoči Globalnog dana akcije protiv sporazuma TTIP i CETA, uputili pismo kojim su ih pozvali na javno očitovanje o transatlantskim trgovinskim i investicijskim sporazumima između EU i SAD-a (TTIP) te Kanade (CETA).

Nakon što je istekao izvorni rok za očitovanjem do 1. svibnja, upit su aktivisti ponovili, a mjesec dana kasnije o ovim sporazumima očitovale su se samo dvije od 16 parlamentarnih stranaka koje čine samo četiri od 151 zastupnika. Očitovanja (koja u cijelosti možete pročitati ovdje) poslali su samo ORaH i njihova šefica Mirela Holy, laburisti i njihova šefica Nansi Tireli, koja se očitovala i u ime svojega kluba (koji uz nju čine i Zlatko Tušak te Dragutin Lesar, koji se i zasebno očitovao), a očitovao se čak i Blok umirovljenika (BUZ) koji je kao izvanparlamentarna stranka samostalno poslao svoje stajalište.

Što kažu zastupnici?

Što se tiče sadržaja njihova odgovora, i ORaH i laburisti se u potpunosti protive sklapanju ovih sporazuma uslijed netransparentnosti pregovora, ugrožavanja demokratskih standarda i pogodovanja korporacijama. OraH-ovce posebno brinu mogućnosti snižavanja standarda zaštite okoliša, sigurnosti i proizvodnje hrane, zdravlja, radnih i socijalnih prava. Dok se Tireli osvrće na rizike narušavanja radničkih prava, pogodovanje korporacijama i investitorima i neravnotežu u zakonodavstvu na štetu lokalnih interesa, Lesar dodatno ističe i rizike za javno zdravstvo i zaštitu potrošača.

Obje stranke tvrde da namjeravaju aktivno raditi na problematiziranju TTIP-a i CETE, u čemu je prvi korak prozivanje Vlade zbog manjka informacija spram Sabora i javnosti te izostanka konkretnih argumenata za načelno stajalište Vlade, koja smatra da su ovi sporazumi dobri i za Hrvatsku i za EU. Premda BUZ smatra da su pozitivni učinci TTIP-a na Hrvatsku zanemarivi, ali i da je potpisivanje neizbježno uslijed njegova značaja kao ekonomskog saveza demokratskih država, istodobno se snažno protive sporazumu TISA o uslužnim djelatnostima kao posebno štetnom po Hrvatsku.

"Neka Ministarstvo vanjskih poslova objavi nacionalno stajalište o stanju pregovora o TTIP-u"

No, kako ogorčeno ističu aktivisti, „dok rasprava o CETI i TTIP-u bukti širom europskih metropola kao i na Capitol Hillu, a pokrajinske i gradske vlasti Njemačke, Austrije i Italije donose vlastite rezolucije o TTIP-u, hrvatski političari i dalje drže glave u pijesku. U nadi da se u prvom redu radi o neznanju, a tek onda o nemaru, po treći puta pozivamo sve političke stranke kojima su hrvatski građani svojim glasom dali i moć da odlučuju u njihovo ime da se osvijeste i javno očituju o TTIP-u i CETI“.

Također, u skladu s načelom otvorene vlasti, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) trebalo bi objaviti nacionalno stajalište o stanju pregovora o TTIP-u s naglaskom na ISDS, zatražili su od MVEP-a GONG i građanska inicijativa „Zaustavimo TTIP“ te organizacije civilnog društva BRID i Zelena Akcija, kao i Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati.

chevron-right